Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Колекцията "Стари майстори" гостува в парламента

 23 Октомври 2009

Вчера председателят на НС Цецка Цачева и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис откриха изложба в парламента. В Клуба на народния представител бяха експонирани 25 платна от колекцията „Стари майстори” от фонда на ОХГ „Станка Димитрова.”
Проявата е част от инициативите на общината по случай Деня на Кърджали -21 октомври.
В залата присъстваха депутати от различни партии, творци от столицата и Кърджали,а също така представители на кърджалийската общественост.
С тази изложба най- важната институция у нас НС показва, че има отношение към изкуството и културата не само като създава нормативната уредба, която трябва да подпомага опазването на богатото духовно наследство на страната, но и да го популяризира сред повече ценители, каза г-жа Цачева. Кметът инж. Хасан Азис благодари за възможността отново, за втори път след 2006 г., в столицата да бъдат представени картини, притежание на галерията в Кърджали. Това са творби от края на 19 и средата на 20 в., сред които шедьоври на Владимир Димитров – Майстора, Иван Мърквичка, Бенчо Обрешков, Димитър Гюдженов, които много ценители познават само от учебниците, сподели г-н Азис и подчерта, че приоритет на общината е фондът, съдържащ над 3000 експоната /живописни и графични платна, малка пластика и икони/ да бъде съхранен за бъдещите поколения.
Да разгледат колекцията „Стари майстори„ бяха дошли депутати от всички парламентарни групи – Лютви Местан, Неджми Али, Юнал Тасим от ДПС, Иван Костов от ДСБ, Волен Сидеров от Атака, бившият министър на култура проф. Стефан Данаилов и Димчо Мехалевски от Коалиция за България, Цвета Караянчева от ГЕРБ и областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Бе прочетен и поздравителен адрес до организаторите на изложбата от министъра на културата Вежди Рашидов, който бе възпрепятстван лично да присъства на откриването.
Кърджали днес присъства в най–важната институция -еманация на българската нация със символи на духовността, които ни обединяват без разлика на етнос, религия и партийна принадлежност. По този начин Кърджали отново дава положителен знак за страната ни, каза депутатът от ДПС Лютви Местан.
.Димчо Михалевски от Коалиция за България също приветства инициативата. Според него представянето на изложбата е важно послание към бъдещето, а отговорност на всички управляващи е богатият фонд на кърджалийската галерията да бъде опазен и се отдели подобаващо място на творците за духовния просперитет на нацията.
Народната представителка от ГЕРБ Цвета Караянчева подчерта, че идеята за изложба в парламента е много важна за града, по този начин Източните Родопи стават по –привлекателни за страната и пожела гостуването на творци от Кърджали в столицата да продължи и в бъдеще.
Сред многото гости бяха и председателят на ОбС Сейфи Неджиб, гл. арх. на Кърджали Петя Назърова, Димчо Радев-ръководител на екипа, реставрирал картините от галерията, шефове на общински и държавни институции, общински съветници, представители на местния бизнес, както и кърджалийци, живещи в София.
За приятната атмосфера в залата допринесе и музикалното изпълнение на камерния състав от Кърджали - Милослава Славова и Гергана Чулхарова.
Още снимки
 Прочитания: 2426 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign