Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Постигнато е съгласие за обходния път към сметището

 23 Октомври 2009

Проблема с преминаващите сметовози през кв. Гледка може изцяло да бъде решен, заяви днес по време на Регионалния съвет за развитие кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Пред членовете на съвета той съобщи, че вчера е проведена среща с зам.-министъра на екологията Евдокия Манева. На нея са присъствали и представители на протестиращите от инициативният комитет на кърджалийските квартали Гледка и Горна Гледка.
Постигнато е съгласие за необходимостта от изграждане на обходният път към сметището. В тази връзка днес Община Кърджали подготвя поредно писмо до МОСВ с искане за незабавно изпълнение на проекта за обходен път поради неговата неотложност, по съкратената процедура. От МОСВ и МФ ще бъде поискано финансирането на пътя да стане на два етапа. В първият да бъдат предвидени 500 000 лева, а във вторият останалите 2 000 000 лв. Ще бъде подготвено и искане до Агенцията за обществени поръчки, която да даде одобрение да бъде избран изпълнител на обекта в съкратени срокове.
Инж. Азис обясни, че цялата процедура може да продължи най-много три седмици. От друга страна привеждането в състояние на експлоатация на сега съществуващите обходен път може да бъде реализирано за 10 дни. Още вчера е проведен и разговор с протестиращите, които от 20 октомври блокираха пътя за Вишеград бесрочно. Те са се съгласили да вдигнат блокадата.
В рамките на днешният Областен съвет за регионално развитие бе обсъдена и необходимостта от допълнителни действия касаещи функционирането на регионалния център за управление на отпадъците и предвидените претоварни станции по проекта за регионално депо.
Кметовете се обединиха около становището, че трябва да бъде прието решение с предложение до министъра на околната среда и водите за обединяване усилията в посока допълнителни действия касаещи нов проект свързан с изграждането на съпътстваща инфраструктура до и в регионалния център на отпадъци. Поставени бяха въпроси свързани и с функционирането на претоварните станции, както и за липсваща техника за събиране и сметоизвозване на отпадъците.


 Прочитания: 1759 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign