Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали и региона имат нужда от алтернатива

 26 Октомври 2009

Кърджали и региона имат нужда от алтернатива. Намаленото производството на тютюн налага да се търсят нови възможности и една от тях е развитието на овощарството и маслинопроизводствато -около тази идея са обединиха участниците в Научно- практическата конференция на тема „Нови технологии в развитието на овощарството и маслинопроизводството”, проведена в края на седмицата. Домакин и организатор бе Земеделският колеж в града. Форумът се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Участваха водещи български специалисти, гост бе и проф. Христос Ксилоянис, смятан за един от най –добрите експерти в Европа. Той представи последни изследвания в тази област и акцентира на важната връзка между изследователската и практическата дейност за постигане на високи резултати.
За конференцията –семинар бяха дошли стопани от различни райони на Кърджалийска област и съседните Хасковска и Пловдивска. Присъстваха и представители от общинските и областните земеделски служби, службите по растителна защита и бизнеса. В работата на форума се включи и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Пред участниците той изтъкна подкрепата на местната власт в търсенето на нови възможности за развитие на селското стопанство. Бе подчертано, че издаденият преди няколко месеци Наръчник за земеделските производители вече е изчерпан и се подготвя преиздаването му. Ще подкрепяме всички добри идеи, важно е науката да е по – близо до практиката, за да намерят хората алтернатива на традиционната култура – тютюна, каза още г-н Азис. По мнение на агроспециалистите след години край Кърджали тютюневите ниви могат да бъдат заменени с маслинови и овощни насаждения.
По време на конференцията бяха показани и първите маслинови фиданки, произведени в Италия, но адаптирани в Гърция и съобразени с почвените и климатични условия в област Кърджали и издържащи до минус 18-20 градуса.
Доц. Васко Василев,ръководител на проекта, уточни, че след 10 дни започва оглед на региона и на 6 места с площ по 500 кв.м. ще бъдат засадени първите дръвчета. Най-важният критерий за определяне на терените е до тях да има път и дръвчетата да бъдат опазени от посегателства.
В момента извършваме почвените анализи и ако всичко е нормално през февруари и март следващата година ще стартираме със сериозни насаждения. Радостното е, че има кандидати. Един от тях, който е крупен производител на вино, желае да отглежда оранжерийно и маслини на площ от 170 дка, а на следващ етап да заложи и на добив на зехтин, коментира още доц. Василев.
По негово мнение и на колегите му от овощарство може да се печели добре. Като пример той посочи гр. Фере, Гърция. Идеята на проекта е да се търси алтернатива за заетост на дребните производители. И за да бъдат защитени техните права и бъдат конкурентноспособни на пазара ще се върви към учредяване на Съюз на овощарите и маслинопроизводителите в България. Подготовката за това ще става успоредно със създаването на първите маслинови насаждения.
Днес поставяме едно добро начало, проявеният интерес от страна на стопаните в региона и подкрепата на местната власт ни дават увереност, че сме на прав път. Вече започнахме и широка информационна кампания сред хората. Разкрит е център за безплатни консултации в Кърджали, до няколко седмици наш офис ще заработи и в Крумовград, увери доц. Василев.


Още снимки
 Прочитания: 2013 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign