Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Български вълшебни сакрални приказки

 23 Октомври 2009

Много ценители на българската култура дойдоха снощи в РБ “Н.Й. Вапцаров” в Кърджали, за да присъстват на преставянето на най-новата книга на Спас Мавров – “Български вълшебни сакрални приказки”.
Според автора приказното в българския фолклор не е литературна фантазия, а творческа интерпретация на сакрално знание, където фантастичното е средство, специфична форма за прикритие, завоалиращо външната яснота, но разширяващо идеите и внушенията с голяма убедителност и сила. Книгата “Български вълшебни сакрални приказки” излезе от печат през март тази година. В нея се представя тезата, че фолклорният сакрален разказ носи разширена кодирана информация за живота, работеща на подсъзнателно ниво в човека. В този аспект Спас Мавров запозна аудиторията и с предишни свои книги, сред които най-много въпроси предизвикаха “Колобър” и Тайните на Тангранизма”.
Спас Мавров е роден през 1949 г. в с. Венец окр. Бургаски. Завършва Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий", специалност скулптура при проф. Григор Кирчев. Последните десетина години животът и творчеството му са трайно свързани с Казанлък. Твори и в областта на глиптиката (резба върху скъпоценни камъни). Негови творби са притежание на частни колекции в САЩ, Германия, Италия, Гърция, Русия, Словакия, Австрия, Испания, Белгия, Франция и други. Пластиката "Алфа и Омега" е собственост на колекцията на Ватикана. Повече от 30 години Спас Мавров се занимава с езотерични науки. Придобива степен по линията на българските колобри, наследници на знанията на първия монотеистичен бог Танг-Ра. Има редица изследвания и разработки в областта на тайното знание.С интерес се посрещат докладите на Спас Мавров на наши и международни конференции, симпозиуми и други научни форуми, в които разкрива част от тайните на Тангризма. Той участва в Първия международен симпозиум по тракология през 1992 год., в Международния конгрес по нестандартни проблеми в науката и парапсихологията - 1992, в Семинар на Оксфордския университет - 1994г. От 2000 г. участва с доклади в ежегодната научна конференция за приноса на българите в световната култура и цивилизации - Варна. Автор е на множество публикации в периодичния печат и на няколко книги в областта на езотеричната медицина, философия, история.

Още снимки
 Прочитания: 2088 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign