Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Реставрираха административния център на областта Ахридос

 30 Октомври 2009

Археологът Николай Овчаров и архитект Константин Пеев представиха реставрирания Областен административен център на Източните Родопи от 9-12в., намиращ се на 2 км от Перперикон.
През седмицата в местността Клисе башъ до кърджалийското с.Чифлик на терасата край р. Перперешка проф. Николай Овчаров и арх. Константин Пеев показаха възстановените основи на средновековна църква и още 30 помещения, оформящи цялостния комплекс. Работата по обекта е започнала през 2001 г. след като теренът е бил подложен на жестоки иманярски набези.
Преди 8 години археолозите попадат на базилика с автентичен мраморен олтар с два параклиса и част от помещение –архив, където се е съхранявала документацията на областния управител на Ахридос. В близост до църквата е открит некропол и са обработени около 100 гроба на висши сановници. Сред ценните находки, на които попадат специалистите, са 120 оловни печата, скрепвали изпращаната кореспонденция от местния управител до останалите владетели и епископи, и до столицата Константинопол. Намерени са още сребърно ключе от съкровищницата на областния център и две катинарчета, имащи само един аналог, съхраняван в Лувъра, както и бронзов кръст – реликварий, в който по мнението на учените са се пазели частици от Христовия кръст /днес тази свята реликва се съхранява в църквата „Св.Успение Богородично” в кв.Гледка, Кърждали/.
През периода 9-12 в. намиращият се в близост Перперикон е изпълнявал функция на военна крепост, а областният административен център в местността Клисе башъ е играел важна роля в продължение на 2,5 века. Неговото значение е голямо не само за Ахридос, но и за цяла Тракия и затова артефактите, на които попаднахме са изключително ценни за византиевистиката, каза проф. Н .Овчаров.
Реставрацията на обекта продължава 4 месеца, той вече е подходящ за посетители, има оформени пътеки, предстои да бъде направено и ефектно художествено осветление, наблизо ще бъде изграден и паркинг. Извършените дейности от „ЕКСА” АД са на стойност 300 хил. лв. Това е само една част от големия проект по Програма ФАР за цялостна реставрация и консервация на Скалния град на траките Перперикон и изграждането на Посетителски център в подножието на древния паметник, коментира арх. Пеев.
 Прочитания: 2261 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign