Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Шевици и поезия от Палестина

 31 Октомври 2009

Посолството на Палестина, Община Кърджали и Артвижение „Кръг” откриха изложба на палестински художествени занаяти - керамика, бродерия и дърворезба. Оригинални костюми , фотоси , пластики, декоративни кутии и бижурта ,изработени от седеф са експонирани в галерията на бул „Тракия”. Да се запознаят с културата на древна Палестина бяха дошли много ценители на изкуството и местни творци от Кърджали . Специален гост бе и Ахмед ал Мадбух-посланик на Палестина у нас.
Тези шевици върху представените национални костюми, техните цветове и форми имат своите корени в художественото творчество на ханаанските племена отпреди 6 хил. год., каза Н. Пр. г-н Мадбух.Той благодари за поканата и съобщи, че Кърджали е вторият град в България, където експозицията гостува. Ахмед ал-Мадбух сподели, че 2009 г. е особена за Палестина. По инициатива на ЮНЕСКО и на Арабската лига Ерусалим е обявен за арабска културна столица и само след две седмици, на 15 ноември българска културна делегация ще замине за Палестина и ще участва в много срещи и концерти. Вярвам, че изкуството е най – прекият път за сближаване между хората и ние сме готови да извървим заедно този път, каза още посланикът.
На откриването присъства и областният управител на Кърджали . Чрез изложбата жителите на Кърджали имат възможност да се докоснат до изкуството на една екзотична култура .Разглеждайки тези великолепни шевици върху националните палестински костюми и богато украсените предмети, установяваме изключително сходство с образците на българското приложно изкуство. Общите елементи, които откриваме говори за една духовна близост, каза областният управител Иванка Таущанова.
Кърджали винаги ще спомага за културния обмен между различни страни и народи ,каза секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир ,който поздрави организаторите на проявата – Артдвижение „Кръг”за идеята да представят интересната експозиция в града. Той подчерта, че Кърджали от векове е място, където добре съжителстват хора от различни етноси и вероизповедания. В тази връзка припомни, че неотдавна в областния център е поставен паметен знак на еврейския духовен храм – синагогата и заедно с това представени културата и бита на арменската общност.
На фона на палестинско народно творчество бе представен и големия поет Махмуд Даруиш, борец за свободна и независима държава . За неговата антология „След теб няма „след” говориха преводачите - арабисти Мая Ценова и Азиз Таш. Махмуд Даруиш е автор на 30 тома с поезия и на 8 с проза. Това са все текстове на висотата на отговорната гражданска и хуманна позиция, които призовават хората към истината и справедливостта. Стиховете му и развълнуваната есеистика и публицистика му отреждат мястото на един от безспорните върхове в съвременната арабска и световна поезия.
По- късно творческата вечер продължи в Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”. Гостите присъстваха и на промоцията на новата книга на Азиз Таш „На 22. Апокриф за дъжд”.

Още снимки
 Прочитания: 2145 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign