Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кръгла маса за екологичните проблеми на Кърджали

 03 Ноември 2009

По инициатива на МОСВ днес в Кърджали се проведе кръгла маса, на която ОЦК АД представи изпълнението на инвестиционната си програма за решаване на екологичните проблеми. Община Кърджали бе домакин на срещата, която се ръководи от кмета инж. Хасан Азис. В дисусията участва зам.-министърът Евдокия Манева и експерти от министерството, областният управител на Кърджали Иванка Таушанова, председателят на местния парламент Сейфи Неджиб, общински съветници, ръководството на ОЦК, представители от РИОСВ -Хасково, РИОКОЗ- Кърджали и журналисти. След продължилилото повече от два часа обсъждане, стана ясно, че ако до края на 2009 г. заводът не вземе мерки за намаляване на вредните емисии, които бълват комините му, може да бъде затворен. Затова предупредиха експерти като се позоваха на европейските директиви.
Екологът на общината Ася Добруджалиева припомни стряскащи данни за периодично обгазяване на града със серен диоксид. В същото време притеснителни са и стойностите на оловото и кадмия, които надвишават няколко пъти пределнодопустимите норми, особено в района на кв. Ст. кладенец, който е в близост до предприятието. Сигнали от граждани са подавани и от останалите квартали на града- Веселчани, Байкал, Възрожденци, което крие сериозен риск за здравето на жителите на града и околните села Островица, Седловина и др.
Първата препоръката на експертите към ОЦК АД е да бъдат монтирани допълнителни съоръжения за пречистване като по този начин бъдат намалени залповите обгазявания със серен диоксид, а другата се отнася до намаляване производството на олово до 21 х. тона годишно.
Изпълнителният директор на ОЦК АД Славея Стоянова каза, че дългосрочната инвестиционна програма на фирмата предвижда модернизация на цинковото производство /до края на 2011г./ и производството на олово /до 2012г./, а още през следващата година изграждане на депо за отпадъци.
„Има воля от трите страни-МОСВ, ОЦК и община Кърджали да търсят общи мерки за решаване на сериозните екопроблеми на града. Днес е втората ни среща тук след месец август, През следващата седмица очакваме представителите на ОЦК АД в МОСВ, за да продължим разговора и обсъдим конкретни стъпки за елиминиране на натрупаните проблеми. Ако се забавим ще попаднем под ударите на Европейската комисия и ще стартира наказателна процедура за страната”, заяви в края зам.-министър Евдокия Манева.Още снимки
 Прочитания: 2185 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign