Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

"Януари "от Йордан Радичков на кърджалийска сцена

 12 Ноември 2009

Спектакълът „Януари” по едноименната пиеса на Йордан Радичков е най-новата постановка на ДКТ „Д. Димов”–Кърджали. Премиерата е тази вечер от 19,00 ч. Зрителите ще видят в главните роли познатите актьори Димитър Варадинов, Петър Атанасов, Петър Мастагарков, Петър Митрушев, Атанас Атанасов, Русалина Майноловска, Валентин Кашъмов, Калин Серафимов. Свой дебют ще имат Теодор Куков и Лъчезар Хальов.
„Януари” е иносказателна пиеса. Отличава се с богатство от символи, в нея се преплитат елементи от фолклора на северозападна България с библейски алюзии. Разглежда като основен конфликт сблъсъка между минало и съвременност, застаряващото село и навлизащите в него новости, опозицията изолация – комуникация.
Темата за познаваемостта и непознаваемостта на живота, реалния и отвъдния, е основно застъпена в пиесата. Вярвам, че зрителите и чудесните актьори от трупата на кърджалийския театър, заедно ще избродят дебрите на Радичковия свят, толкова интересни и безкраен, разказва режисьорът на спектакъла Веселин Бояджиев от Плевен.
Истинско изпитание за всеки театър е да се поставя Йордан Радичков, но ние никога няма да се откажем от високата драматургия и няма да правим компромис с истинските стойности. Посвещаваме постановката на 80- годишнината от рождението на големия писател, каза директорът на ДКТ „Д. Димов” Димитър Игнатов.
За цялостния успех на спектакъла „Януари” допринася и сполучливата сценография. Авторът Надежда Митева се е справила и този път много добре. Тя е убедена, че публиката ще разчете знаците и ще открие вложения в тях смисъл.
„Събитията в тази пиеса се развиват през месец януари, най- българският от всички месеци. Сюжет, поверия, музика и действащи лица са взети от Северозапада. Ние се раждаме и живеем в акустичното гърне на времето, населено не само с гласове на живелите преди нас, но и с ембриона на бъдещето”, споделя за пиесата през далечната 1974г. нейният автор Йордан Радичков.
И тази вечер зрителите и актьорите от Кърджали отново ще се потопят в магическия свят на мъдреца от Калиманица, който ни остави още „Лазарица, „Суматоха”, „Ние, врабчетата”.

Още снимки
 Прочитания: 1939 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.