Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Бъди модерен! Събирай разделно!

 16 Ноември 2009

В рамките на кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно! ЕКОПАК предостави безплатно 450 домашни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки на жителите на Кърджали.
Контейнерът е с три секции: за хартиени и картонени опаковки, за пластмасови и метални опаковки и трета - за стъклени бутилки и буркани. Той е компактен, за да не заема голямо пространство и е конструиран така, че да бъде удобен за ползване и последващо изхвърляне на опаковките.
Идеята за създаването на домашния контейнер възникна след провеждането на национално представително проучване за нагласите на хората към разделното събиране на опаковки, проведено през м. ноември 2008 г. от GfK по поръчка на ЕКОПАК,каза представител на фирмата. Проучването показа, че като основна причина да не разделят отпадъците, хората изтъкват липсата на условия да го правят в къщи. Затова ЕКОПАК разработва прототип на контейнер, който да даде на хората реалната възможност и удобство да прилагат разделно събиране на опаковките още у дома.
Разделянето на опаковките ще улесни правилното им изхвърляне в трите цветни контейнера от общинските системи и може да помогне за увеличаването на количествата на годните за рециклиране суровини, събирани от жителите на общините партньори на ЕКОПАК, сред които от три години е и общиа Кърджали, коментира екологът на община Кърджали Ася Добруджалиева.

Още снимки
 Прочитания: 1805 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign