Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира проект за изграждане на център от семеен тип за деца от 3 до 7 г.

 19 Ноември 2009

Съвместна пресконференция по повод стартиране изпълнението на проект „Детска мечта –център от семеен тип за деца от 3 до 7 г. в гр. Кърджали, дадоха днес директорът на Дома медико-социални грижи да деца- Кърджали д-р Йорданка Господинова и зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова, в качеството на партнираща организация. Проектът е с продължителност 14 месеца и е финансиран по схема за предоставяне на безвъзмездна помощ BG 051 PO001 – 5.2.03 “За по-добро бъдеще на децата”, по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.
Пред присъстващите директорът на Дома за медико-социални грижи в Кърджали д-р Господинова каза, че пътят извървян до старта на проекта не е бил никак лесен. В област Кърджали няма специализирано институционално заведение за отглеждане на деца след 3 годишна възраст. Вариантите за децата, които не могат да намерят семейната си среда по една или друга причина, след навършване на три години, е те да бъдат преместени в друга област, а това не влияе добре върху тяхното психично развитие, коментира директорът на Дома в Кърджали. Анализирайки проблема се стига до идеята да бъде разработен проект за център от семеен тип. Партньор в реализацията е община Кърджали, която има не малка роля идеята да се осъществи на практика. В този смисъл зам.-кметът на общината Елисавета Кехайова сподели, че общината е помогнала при подготовката и депозирането на проектното предложение, а от общински съвет Кърджали са взети необходимите решения за даване на съгласие за предоставяне на 15 помещения обособени в самостоятелно крило, разположени на втори етаж от сградата на ДМСГД в областния град за създаване на Център от семеен тип за деца от 3 до 7 години.
При представянето на проекта стана ясно, че крайните бенефициенти са 15 деца на възраст от 3 до 7 години, настанени в ДМСГД в гр. Кърджали, 7 специалисти от персонала на центъра за настаняване от семеен тип и 40 представители от персонала на Дома.
Бъдещият център за настаняване на деца от семеен тип в Кърджали ще бъде разположен на втория етаж на сградата на Дома за медико-социални грижи. За оптималното му функциониране ще бъдат обособени и обзаведени пет спални помещения за по три деца, една обширна всекидневна - занималня, трапезария, кухненски бокс, санитарни помещения за персонала стая за консултации перално помещение и складово помещение. Очаква се ремонтните дейности по сградата да приключат през март месец 2010 година, а от април да започне същинската работа с децата бенефициенти по проекта.
Стойността на проекта е в размер на 262 581,41 лв.

Още снимки
 Прочитания: 2489 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign