Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Мая Вапцарова гостува в Кърджали

 20 Ноември 2009

През декември се навършват 100 години от рождението на Никола Вапцаров, единствения българин – носител на Световната награда за мир.Човекът, който влезе в открит двубой с грохналия, озлобен, абсурден и антихуманен свят и който осветли с цената на живота си значимостта на идеите, за които живя.
Точно в годината и в месеца на тази светла дата /декември/ кърджалийското книжовно средище, носещо гордо името на забележителния ни поет-антифашист навършва 50 години от своето създаване. Първата проява, която организира по случай тези две годишнини Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров”- Кърджали е среща разговор с племенницата на поета – Мая Вапцарова, както и представяне на най-новата й книга “Дневник за дневника”. Книгата е своеобразен задочен диалог между нея и нейния чичо, базиран на ученическите размисли и откровения, оставени от тогавашния курсант във Морското училище във Варна. Юбилейната среща ще се проведе днес от 17.30ч. в кърджалийския Военен клуб.
Мая Вапцарова е родена на 7 юли 1944г. в Банско. Завършила е кинорежисура в класа на Мак Карой и Сабо Ищван в Будапеща. Носител е на орден “Св.Св. Кирил и Методий” І степен. Авторка е на няколко книги и на повече от 100 документални и игрални филми, някои от които са посветени на именития ни поет. Член е на Съвета за електронни медии. Дебютът й в киното е посрещнат с много голям интерес на международния екран и печели "Златен дукат" на кинофестивала в Манхайм. Нещо, което по-нататък не се е случило с нито един български филм. През декември ще покаже и най-новия си документално-художествен филм “Ти помниш ли”, в който ролята на Вапцаров играе Георги Златарев. Прочитания: 1638 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.