Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представят творчеството на Георги Райчевски

 25 Ноември 2009

Една от инициативите, посветена на половинвековното съществуване на РБ “Н.Й.Вапцаров”-Кърджали, е да популяризира творчеството на местните си дарования. Последните представени от библиотеката автори бяха Йордан Петков, Николай Павлов, Момчил Петров, Елена Сертова, Мухарем Алиосман и Азиз Таш. Днес от 17ч. в Културно-информационния център на библиотеката ще бъде представено творчеството и на писателя-журналист, поета и публициста Георги Райчевски.
Георги Райчевски е роден преди 70 години в Кърджали.
Завършва журналистика в Софийския университет. Професионалната си кариера започва на длъжност литературен сътрудник в редакцията на вестник "Нов живот"’ в родния си град. Две години е щатен кореспондент на Радио София.От 1968 г. живее и работи в Пловдив. Дълги години е редактор в културния отдел на всекидневния вестник "Отечествен глас"’. За по-кратко време работи като редактор в Радио Пловдив и като кореспондент на БТА. Той е основател, преди повече от 25 години, и първият редактор на вестник "Пловдивски университет", който излиза и досега.През тези години изцяло посвещава журналистическото си и публицистично перо на темата "’Пловдив".
През 1982 г. е отпечатана първата му документална книга "Завинаги в сърцата ни", следвана от "До златната звезда". Изключително сериозен принос към летописа на града е неговата "Пловдивска енциклопедия" (близо 400 страници), претърпяла вече четири издания. С особена популярност се ползва другата му книга дневникови записи "Грандкафе “Кристал’’, излязла също в три издания. Към тези заглавия трябва да се прибавят и книгите "In memoriam"’ – литературни портрети на изтъкнати пловдивски интелектуалци, документалния роман-хроника "Време на надежди" – за периода от Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892) до Балканската война (1912), родовата хроника "Майстор Славо", сборника "Пловдивските кметове"(в съавторство) от Освобождението (1878) до днес, както и книгата "Почетните граждани на Пловдив".За журналистическото и публицистичното му творчество е удостоен с „Почетен знак на Пловдив”, а през 2006 г. получава и Голямата награда „Йосиф Хербст” на СБЖ за цялостен принос към българската журналистика.
Наред с журналистическите си публикации и документални книги, той е автор и на няколко стихосбирки – "Начало", "Само миг", "Продължение", "Южен прозорец" и детската книжка "Шоколаденият Мечо".
Георги Райчевски е дългогодишен член и активист на Съюза на българските журналисти. Освен председател на пловдивското журналистическо дружество, от 1990 г. е член и на Управителния съвет на СБЖ в продължение на три мандата, а сега – член на Контролния съвет.
По случай 70-годишния юбилей на Георги Райчевски кърджалийската библиотека организира представяне на цялостното му творчество, както и на най-новата му книга “Журналистически бележник”. За яркото литературно присъствие на кърджалийския творец ще говори литературния критик и преподавател по Съвременна българска литература в ПУ “Паисий Хилендарски” проф. Владимир Янев.
 Прочитания: 1793 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign