Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Азис посрещна британския посланик

 26 Ноември 2009

Близо час продължи вчера срещата между кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и посланика на Великобритания у нас Н. Пр. Стийв Уилямс. По време на разговора градоначалникът представи най-важните особености на община Кърджали пред британския дипломат, от гледна точка на местното самоуправление и бъдещите възможности за икономическо и културно сътрудничество в контекста на отваряне на пътя през Маказа. Коментирани бяха и реализираните големи проекти на територията на общината –Пазар на производителите и Водно огледало, работата по изграждащото се Регионално депо за твърди битови отпадъци и изграждането на индустриална зона в областния град.
По- късно на съвместна пресконференция инж. Азис съобщи пред медиите, че посланикът на Великобритания у нас Н. Пр. Стийв Уилямс е бил запознат и с екологичните проблеми, които са център на обществена дискусия през последните месеци. Става дума за последното решение на Висшия експертен екологичен съвет, с което се дава положително становище за реконструкция и разширение на инсталация за преработка на златосъдържащи полиметални руди с възложител “Горубсо – Кърджали” АД и последвалото му обжалване от страна на общината. В тази връзка градоначалникът обяви ,че община Кърджали вече е подготвила писма до посланиците на държавите- членки на ЕС, които най-скоро ще бъдат изпратени до тях. Целта е чрез дипломатите правителствата и международни екологични организации да бъдат запознати с проблема. Очакванията на общинското ръководство е те да вземат отношение за воденето на такъв вид политика за разрешаване на цианидно производство в населено място в контекста на европейското законодателство.
Британският посланик заяви, че към момента не би могъл да коментира поставения въпрос, защото не е запознат официално с него. Той се ангажира да запознае своето правителство с проблема , след като получи официалното писмо от инж. Хасан Азис.
От друга страна Н.Пр. Стийв Уилямс сподели приятните си впечатление от града и подчерта, че това е втора негова визита тук, след миналогодишното му участие в срещата “без вратовръзки” на президента Георги Първанов. Г-н Уилямс се ангажира да съдейства за привличането на британски инвестиции и туристи в Кърджали. Според него отварянето на пътя през Маказа ще повиши интереса на бизнесмени и обикновени граждани на Великобритания към нашия регион. Кърджали е скритото съкровище на България, а Перперикон е част от него, коментира още дипломатът. Британските туристи все още нямат достатъчно информация за вашия регион и трябва да предприемете стъпки в тази посока, каза още г-н Стийв Уилямс.
След общата пресконференция кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и дипломатът разгледаха новия Пазар на производителите и района на бъдещия парк Арпезос-Север.
Вчера посланикът на Великобритания Н. Пр. Стийв Уилямс имаше срещи и с областния управител Иванка Таушанова, и с директора на ОД на МВР Тодор Терзиев, а тази сутрин посети и най-голямото училище в Източните Родопи “П. Р. Славейков”.
Визитата в учебното заведение бе осъществена с посредничеството на Детски правен център - София - неправителствена организация, занимаваща се с благотворителна дейност.

Още снимки
 Прочитания: 1937 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign