Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Расте броят на децата с наднормено тегло

 26 Ноември 2009

Всяко пето дете от три до шест години в община Кърджали е с наднормено тегло, това сочи анализът от проведено мащабно проучване в 23 целодневни детски градини. Наблюдавани са общо 1896 деца . 374 от тях са с наднормено тегло или с признаци на затлъстяване. От проблемните малчугани 211 са момчета и 163 момичета.
Дневният оклад на децата в градините е 1,65 лв. и не е достатъчен, за да бъдат добре балансирани менютата за здравословно хранене, изтъкна д-р Жени Стайкова-директор на РИОКОЗ-Кърджали. Според нея проучването е затвърдило няколко негативни констатации при храненето – липса на рибно блюдо като основно ястие поне веднъж седмично, ниска консумация на плодове и зеленчуци, изключването на варено яйце и пчелен мед от сутрешната закуска, висока употреба на хляб и др.
Данните от проведеното проучване бяха изнесени днес на среща с директори, медицински лица и домакини от детските градини в община Кърджали. Срещата се проведе в Дома на здравето в РИОКОЗ по инициатива на община Кърджали и РИОКОЗ. В нейната работа се включиха д-р Жени Стайкова и специалисти от хигиенната инспекция, Кузман Димов - отдел „Социални дейности” и Венета Бошняшка- отдел „Образование” в общинска администрация. С педагозите и медицинските лица бяха обсъдени най-важните препоръки за рационално и здравословно хранене. На първо място уведомяване на родителите на деца с наднормено тегло за здравословния риск, засилване двигателната активност на малчуганите и тяхното възпитание чрез специални ролеви игри.
Срещата е част от тазгодишната кампания, с която Кърджали се включи в Националната седмица за борба със затлъстяването. През 2009г. тя минава под мотото „Плодове и зеленчуци за здраве" и е
насочена основно към децата, но обхваща с програмираните прояви всички възрастови групи. Седмицата за борба със затлъстяването се провежда в България за четвърти път. В Кърджали тя се организира от РИОКОЗ, Обществената коалиция за здраве, община Кърджали и Ротари клуб.

Още снимки
 Прочитания: 1715 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign