Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Гости от Италия представиха намерения за сътрудничество

 02 Декември 2009

Представители на област Емилия -Романа, Италия се срещнаха днес с ръководството на община Кърджали. В срещата участваха двамата зам. – кметове Нурджан Юсеин и Елисавета Кехайова и секретарят Сезгин Бекир.
Още в началото на разговора ръководителят на групата Аурелио Донати сподели, че това е негова втора визита в Източните Родопи. Преди година той е придружавал тук италианския посланик Стефано Бенацо. Тогава възниква и идеята за подписване на договор за сътрудничество между община Кърджали и италиански град. Проведохме разговори в нашата област, обсъдихме възможностите и така се стигна до днешното ни посещение тук, сподели г-н Донати. Той представи и подготвения от тях примерен текст за споразумение между Община Кърджали и италианският град Форли.
За града и възможните сфери за контакти говори г-жа Клаудия Кастелучи - завеждаща международните връзки. Тя сподели, че Кърджали и Форли в много отношения си приличат. Област Емилия-Романа се намира в Северна Италия и има добре развита икономика. Според проучване на италиански ежедневник гр. Форли е определен за най-добрият град за живеене в този район. Освен в икономическо отношение двете общини могат да си сътрудничат и в сферите на културата, образованието, туризма, работа по проекти финансирани от ЕС, каза още г-жа Кастелучи.
Зам.-кметът на община Кърджали Нурджан Юсеин, потвърди интереса на общинското ръководство към едно договорирано сътрудничество между двете страни. За отделни аспекти от бъдещото споразумение говориха и зам.-кмета Елисавета Кехайова и секретаря Сезгин Бекир.
Двете страни се договориха, че след обсъждане на конкретни параметри по предложения проект за споразумение ще бъде осъществен контакт за подписване на официалния документ.
В този смисъл представителя на област Емилия-Романа - Аурелио Донати пое ангажимент да проведе още една среща с общинското ръководство и с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис през месец декември тази година.
В края на срещата гостите и домакините си размениха сувенири и туристически рекламни материали. След това италианските гости разгледаха експозициите на Художествената галерия “Станка Димитрова” в Кърджали.

.

Още снимки
 Прочитания: 2021 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign