Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Юбилейна среща на писателя Стоян Йорданов

 21 Октомври 2009

Когато твориш и създаваш нещо полезно и 100 години са малко“, споделя писателя Стоян Йорданов.Срещите с него винаги зареждат. Не обикновен монолог или диалог води той с другите, а изнася нещо като житейско представление. Така се случи и на литературната вечер в Кърджали на 19 октомври .
В Дома на културата, където преди 40 години се събира градът,за да слуша неговите рецитатори - гимназисти,сега бяха дошли и бивши ученици , и колеги, и спортни деятели .Срещата беше по тяхна инициатива . А тези, които не присъстваха, бяха изпратили поздравителни телеграми и честитки за 80 – годишния юбилей на автора . Със специален почетен плакет за приноса му към спорта в Кърджали го удостоиха и от Физкултурно дружество „Арда”.
От 1961-1966г. той работи в Кърджали .Макар и за кратко оставя трайна следа в областта на просветата, културата ,спорта и цялостния обществен живот като преподавател по български език и литература в Политехническа гимназия “Хр. Ботев” и ИТ”Ал. Константинов”, като треньор по бокс на СК “Арда “-Кърджали и като сътрудник на местния и национален печат.
„Хората на словото често остават неразбрани за съвременниците си. Но думите имат дарбата да оцеляват и в най-трудните времена- такива каквито са съпътствали вашата житейска и професионална биографи.Вашата съдба е тясно свързана с Кърджали и неговото израстване. Нека и занапред градът ни присъства като вдъхновение в спомените и в творбите ви. Това бе написано в поздравителния адрес на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова до юбиляра. „ В календара на човешкия живот 80 години са възраст мъдра, достойна за уважение и знак за творческа зрялост.Вашето присъствие в Кърджали ,макар само за няколко години, е оставило трайна следа и се отличава със значимост в културното битие на града бе пожеланието на инж Хасан Азис- кмет на община Кърджали, с чиято подкрепа се организира празничната вечер.
Стоян Йорданов е писател с много широки интереси. Житейската му съдба е сложна.Това, заради което някога му поставяха бариери в пътя към читателите, днес е достойнство.Авторът никога не се е подчинявал на официалните предписания и на клишетата за писане на т. нар. спортна тематика. За него тя не е конюнктура, а съдбовна изповед ,в която е вложил цялата си човешка същност .Моментът на автобиографизъм придава особен колорит на творбите му-и „Страст”,и „От обич” и трилогията „Големият ринг”, сподели на срещата в Кърджали известният литературен критик, историк и кинокритик Атанас Свиленов ,който бе поканен специално да представи личността и творчеството на писателя .
Юбилейната среща е част от проявите по случай Деня на Кърджали-21 октомври .

Още снимки
 Прочитания: 1701 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign