Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

100 години от рождението на Вапцаров

 07 Декември 2009

Изложба от 15 фотоса, свързани с живота на Никола Вапцаров бе открита днес във фоайето на регионалната библиотека в Кърджали. С нея библиотечните работници отбелязаха 100 –годишнината от рождението на поета и празника на книгохранилището носещо неговото име. Фотосите включени в изложбата са предоставени от архива на Къщата музей “Вапцаров” в Банско, каза при откриването директорът на библиотеката в Кърджали Иванко Маринов. Той разказа подробности за всяка една от фотографиите и откри изложбата с няколко свои стиха от цикъла “Разстреляните поети”. Отново прозвучаха незабравими стихове от Вапцаров в рецитал изнесен от възпитаници на СОУ “Отец Паисий” –Кърджали.
Тази година Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров” в Кърджали празнува три юбилейни годишнини. Това са 100 години от рождението на своя патрон Никола Вапцаров, 95 години библиотечно дело в града ни и 50 години от създаване на регионалното библиотечно хранилище. Всички срещи, промоции на книги и клубни занимания през годината бяха под знака на тези важни събития от неговата история. Наскоро бяха представени и две книги, имащи отношение към трите празника – книгата на Мая Вапцарова „Дневник за дневника” и „Журналистически бележник” на Георги Райчевски.
Следващата инициатива е насрочена за 11 декември от 14ч. в Куклено-драматичния театър, библиотеката ще покаже на своите най-малки читатели детския спектакъл „Кой каквото дири, това и намира” по приказки на Ран Босилек. Финалът на трите юбилейни годишнини ще бъде поставен с поздравителен концерт-коктейл на 21 декември. Сътрудниците, приятелите и най-изявените читатели ще получат дар за спомен юбилеен вестник, био-библиография за изтъкнатия наш будител - краевед Кирил Попгеоргиев и книгата на Иванко Маринов, директор на библиотеката „Източно - родопски легенди, митове и предания”.


Още снимки
 Прочитания: 1665 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign