Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Коледни пожелания

 09 Декември 2009

Две са основните културни събития на Арт движение Кръг, включени в общинската програма за м. декември. По време на първото от тях, осъществено със съдействието на ТДА-Кърджали, още на 10 декември от 10:00 ч. под надслов „Празнична стена” в Арт галерията ще могат да се видят композиции с новогодишни картички и специални коледни поздравления от архивите на известни кърджалийци.
Най-старите, представени в празничната стена новогодишни картички, са от 1956-1957 г. и са изпратени до известната журналистка, писателка и краеведка Мара Михайлова. На документи от нейния архив е отделено специално място по случай 20 години от кончината й, които се навършват т.г. Представени са „новогодишни честитки”, изпратени до нея от хасковския вестник „Родопска борба” (1957), от Българското национално радио и телевизия (1960), от в. „Земеделско знаме” (1961), от радио Москва (1966) и др. Може да се види поздравителна картичка от 1974 г., с която редакцията на вестник ”Нов живот”, гр. Кърджали поздравява Мара Михайлова със зимен родопски пейзаж. От същата година е и запазената поздравителна картичка с празнична украса, изпратена от Окръжния исторически музей до М. Михайлова. Включени са графики с родопски девойки и пейзажи от Родопите върху от картички, изпратени до нея от списание „Родопи” за новата 1975 и новата 1976 г. За новата 1980 г. Радио Москва поздравява М. Михайлова с новогодишна картичка със специален „дизайн” – олимпийското мече с колан от олимпийски кръгове. За първи път могат да се видят като арт обекти и картички от личните фондове на Георги Талев и Радослав Нейков. На „празничната стена” са показани и двойка чешки столове от стара кърджалийска къща, с орнаментика и фризове от хвойна – символ на някогашната Коледа.
На 18 декември от 18:00 ч. в Арт галерията ще бъде официално открита втората декемврийска проява на Арт движение Кръг. Това е гостуваща фотоизложба на турския фотограф Бехич Гюналан от Одрин. Тя е посветена на 20-годишнината от края на т.нар. „възродителен процес”. Изложбата е организирана от Община Кърджали, Читалище „Юмер Лютфи”, Арт движение Кръг и Община Одрин. Експозицията съдържа 35 документални фотоса с кадри от „голямата екскурзия”.

Още снимки
 Прочитания: 2182 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign