Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

САПАРД съфинансира пазара

 10 Декември 2009

“Пазар на производителите” ЕАД, Кърджали получи очакваното съфинансиране по програма САПАРД, за изграденото и функциониращо тържище в областния център. Сумата от 4 044 114, 39 лева вече е преведена по сметката на дружеството, съобщи днес кметът на общината инж. Хасан Азис.
Ние извървяхме един много дълъг път по отношение на доказване необходимостта на направената вече инвестиция, но пазарът бе един от нашите ангажименти поети още през 2003 година, който трябваше да изпълним. Няколко бяха линиите, по които работихме през този дълъг период. Сред тях утвърждаването на необходимостта от изграждане на тържището, като място където своята продукция да предлагат производители не само от област Кърджали, но и от цяла Югоизточна България, подчерта градоначалникът.
Според него пазарът в Кърджали създава условия той да стане разпределителен център на земеделска продукция, както към вътрешността на страната, така и навън. След отварянето на прохода Маказа в Кърджали своя земеделска продукция биха могли да предлагат и производители от съседна Гърция.
Днес пред представителите на медиите инж. Азис сподели, че въпросът с очакваното съфинансиране от страна на САПАРД се е развил много бързо след намесата на премиера Бойко Борисов, с когото градоначалникът е имал среща. Оперативността на министър-председателя е спомогнала да се предизвика трета проверка на пазара на производителите, която както и първите две е доказала, че проектът е изпълнен прецизно.
Пазарът в Кърджали е дългосрочен инвестиционен проект. Всяка оценка, която се прави за него към днешна не би била реална, категоричен бе кметът днес. Според него всеки дългосрочен проект трябва да се оценя след определено време, за което е направен съответния бизнес план.
Що се касае до натрупаните вече задължения към банката кредитор, от закъснението на съфинансирането, инж. Азис каза, че има възможност за предоговаряне на периода за изплащане на цялата сума. Ръководствата на община Кърджали и на “Пазар на производителите” ЕАД ще обсъдят дали това да бъде направено. Един от вариантите е договорът към банката да бъде трансформиран в по-дългосрочен. Има и втора възможност, която да се комбинира с първата и така да бъде изготвен план за погасяване на кредита чрез плавно вдигащи се вноски.


 Прочитания: 1659 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign