Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Фотоизложба

 17 Декември 2009

Община Кърджали, Община Одрин, Арт движение „Кръг” и читалище „Юмер Лютфи” организират фотоизложба на тема „20 години от Голямата екскурзия” на известния турски фотограф и журналист Бехич Гюналан. Експозицията съдържа над 30 черно-бели фотоси с документални кадри, заснети от него на Капъкуле, публикувани в различни медии и запечатали човешки трагедии от принудителното изселване на стотиците хиляди турци от България в периода юни – август 1989 г. Фотографиите са от личните архиви на Гюналан и са събрани в самостоятелна изложба през 2009 г. Показвани са в няколко галерии в Анкара, Истанбул, Бурса, Одрин и др. Изложбата се показва за първи път в България на 18.12.2009 г. от 17.00 часа в Арт галерия „Кръг”. На откриването ще присъстват: авторът Бехич Гюналан, г-н Намък Кемал Дьоленекен, заместник-кмет на Община Одрин, кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис, Генералният консул на Р Турция в Пловдив г-н Джюнейт Явузджан и др.
Бехич Гюналан е роден през 1952 г. в гр. Истанбул. Завършва Истанбулския университет, Катедра по литература. Започва да се занимава с журналистика през 1973 г. Живее последователно в Истанбул, Ерзурум, Бурса и Одрин. Носител е на жълта журналистическа карта за принос в борбата срещу последиците от изключването и дискриминацията. Започва журналистическата си кариера с фоторепортажи и документална фотожурналистика. Стреми се да бъде в най-горещите точки на събитията, където се правят истинските фотографски новини. По-късно експериментира в художествената фотография. С дигитална фотография се занимава от няколко години. От 1989 г. живее и работи в Одрин.
Бехич Гюналан има общо пет самостоятелни изложби. През 1995 г. показва първата – „Фотографиите не остаряват”. Последната бе открита тази година в гр. Lörrach, Германия под заглавието „Одрин – мост към Ориента”.
Бехич Гюналан чете лекции по фотографско изкуство в различни университети и води радио- и телевизионни курсове по графичен дизайн, представя художествени технологии, използващи ситопечат, говори за бъдещето на новите фотографски техники. Президент е на Фотографския Арт център в Одрин, където е създал школа за ученици и студенти. В момента е и хоноруван председател на асоциацията на Журналистите в Одрин. Член е на множество граждански и обществени организации в Турция


 Прочитания: 1956 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign