Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Днес официално бе открита обновената отсечка между селата Повет-Панчево в община Кърджали

 11 Ноември 2005

Днес официално бе открита напълно възстановената отсечка от около 150 метра от пътя за селата Повет-Панчево в община Кърджали. Лентата с българският трикольор бе прерязана от кмета на общината инж. Хасан Азис и управителят на фирмата-изпълнител на проекта "Пътноподдържане" ЕООД Крумовград Марий Матушев."Историята на свлачището на пътя Кърджали-Повет-Панчево до разклона за село Зим зелен започна още през зимата на 2003 година. Тогава след активизираните свлачищни процеси поканихме "Гео защита" ЕООД Перник да дадат становище и да извършат геоложки проучвания. На 30 юни миналата година от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи бяха отпуснати 207 283 лева. Фирма "Пътноподдържане" ЕООД Крумовград започна работа по възстановяването на пътя. Допълнително за него бяха отпуснати още 56 578 лева по наша молба, защото искахме да бъде отворен допълнителен път, който да заобикаля свличанията. Една от главните причини за това свлачище са подпочвените води и състава на почвата, затова бяха нужни да се изградят сериозни съоръжения. В момента е изграден дренаж по цялата дължина на пътя около метър и половина. По този начин се надяваме пътя да е укрепен и свлачищните процеси да не се активират отново. Радвам се, че успяхме да завършим пътя и благодаря на фирмата за доброто изпълнение, което ще времето ще докаже. Надявам се, че хората които минават по този път ще останат доволни от свършеното.", каза пред присъстващите днес инж. Хасан Азис.
На обекта са вложени 8 600 тона едроломен камък, изградени са 11 тераси, които са с височина 3 метра. Пътното платно е увеличено с 26 метра, асфалтираната част е 86 метра. Пропусквателният режим не е спиран през целия цикъл на работа, като са изграждани от фирмата-изпълнител временни пътища, които са ползвали живеещине в околните села.
"Радостта в очите на хората е най-голямото признание за нашата работа. Надяваме се дълго време пътят да бъде ползван от жителите на селата и от туристите, които посещават природната зебележителност "Каменната сватба", сподели управителят на "Пъттноподдържане" ЕООД Крумовград Марий Матушев.


 Прочитания: 2639 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign