Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Да помним заветите на Апостола!

 19 Февруари 2010

19 февруари събра много кърджалийци пред Паметника на Васил Левски, за да отдадат почит и се преклонят пред светлата личност на Апостола. Общоградското поклонение по повод 137 години от гибелта на великия родолюбец се организира от Община Кърджали и Общински комитет “В Левски“.
Участваха представителните отряди на всички учебни заведения и техните знаменни групи. В почетен шпалир пред Паметника на Апостола застанаха младите гвардейци.
”Застанали днес отново пред паметника на Васил Левски, бих искал да припомня за предсмъртното писмо на Апостола, което не е така известно в целостта си, а по-скоро като отделни фрази от него, които за жалост често са употребявани с конюнктури съображения през годините. То, по мое мнение, представлява еманация на всичко, което знаем за Левски като характер, теоретик, стратег и идеолог на национално- освободителното движение, каза в словото си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Той акцентира на онези послания на Левски, които имат проекция в днешното ни време като : “…освобождението може да се случи само благодарение на общите усилия, но работата не свършва с едното освобождение, а тепърва започва; че отечеството има нужда от достойни и честни хора, които да го водят по пътя към благоденствието, за да бъдат българите равни на другите европейски народи; че трябва да се води непримирима борба с тези, които злоупотребяват с народни пари; че трябва жестоко да се наказват тези, които насаждат омраза между хората било на етническа или верска основа; че трябва много да се внимава, когато се избира кой да управлява държавата; че трябва да се съдят тези, които под булото на родолюбието градят закони, а самите те не ги спазват”.
Кметът на Кърджали г-н Азис подчерта изумителната проницателност, подреденост, всеобхватност и актуалност на тези предсмъртни заръки на Васил Левски към народа, защото в тях възрожденецът показва изключителния си усет за държавност, за справедливост, за способност да вижда в бъдещето най-малко с един ход напред пред другите. “Често, мисля, трябва да препрочитаме както това писмо, така и да поглеждаме към тефтерчето на Левски, в което са описани както разходите му до стотинка, така и тревогите, и болките му. Дано, бъдем достойни, скъпи съграждани, за тази саможертва и да имаме памет, без която не бихме успели да работим за Отечеството, което да предадем в ръцете на децата си. Поклон пред светлата памет на Апостола на българската свобода!“, каза още в словото си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Тържественото поклонение завърши с минута мълчание на всички присъстващи. Пред паметника на Левски бяха поднесени много венци и цветя от държавни и общински институции, народни представители, политически партии, обществени и културни организации, сдружения, учебни заведения и граждани.


Още снимки
 Прочитания: 2176 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign