Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обществена дискусия

 22 Февруари 2010

Международният ден на майчиният език -21 февруари бе отбелязан днес в Кърджали с обществена дискусия. Тя бе организирана от община Кърджали, а във форума участие взеха както кметове на общини от областта и ресорните им заместници, така и директори на учебни заведения и преподаватели по майчин език. Официални гости на дискусията бяха Георги Кръстев - зам. председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси и съветник на зам.-министър председателя Цветан Цветанов, Стоянка Почеканска –главен експерт в Дирекция “Политика в общото образование” в МОМН, представителят на Съюза на българските учени - д-р Дора Щерева, която е и зам. директор на Филиал “Любен Каравелов” към ПУ “Паисий Хилендарски”, зам. омбудсмана на Р България Яшар Шабан, общественият посредник на Община Кърджали Хакиф Емин, зам. областният управител Есат Садък и началника на РИО в Кърджали Емилия Владева.
Дискусията бе открита от зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова, която сподели, че Международния ден на майчиния език може да бъде повод за размисъл за езика, на които родителите учат децата си, думите които им се дават и изискват от тях, както и възможността да запознаваме децата с другите езици и как да се остойностява родния език пред тях.
Всички участници в дискусията бяха поздравени от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той изрази надежда, че в рамките на форума ще бъдат очертани както проблемите при изучаването на майчиният език, така и ще бъдат дадени перспективи за бъдеща работа. Пред присъстващите инж. Азис припомни, че за първи път Международният ден на майчиният език е отбелязан през 2000 година с идеята да се спомогне за запазването на културното и езиково разнообразие в света. Езиковото многообразие е най-мощното средство за опазване на материалното и нематериално наследство на земята, подчерта още градоначалникът.
За нормативната база при изучаване на майчиния език в училищата и обучението в област Кърджали говори Харун Бекир - старши експерт по майчин език в РИО Кърджали. От изнесените данни стана, ясно, че към момента общо 3738 ученика от област Кърджали, в начален етап и основна образователна степен, са заявили желанието си да изучават майчин език. Преподавателите по майчин език в областта са 94, а от тях 39 са на щат. Часовете са съобразени с наредба от 2006 година и е дадена възможност той да се изучава в учебните часовете по задължително избираема подготовка. По данни на РИО не са малко случаите когато майчиният език се изучава и като свободно избираем предмет.
В рамките на дискусия бе очертани няколко от съществуващите проблеми при изучаването на майчиният език в училище в областта. Сред тях недостига на учебници и учебни помагала, липсата на осъвременени дидактически средства при обучението и намалени квоти за квалификационни курсове за преподавателите по майчин език.
Представителя на МОМН г-жа Стоянка Почеканска сподели, че за министерството е важна изнесената информация в рамките на дискусията, защото чрез нея се идентифицират проблемите за региона при изучаването на майчиния език. Според нея образователното министерство е създало необходимите условия да бъде извършвано такова обучение в цялата страна. В зависимост от различните общностни групи, обучение по майчин език в България има както по турски, така и по арменски, иврит и ромски.
Г-жа Почеканска изрази и надежда при възможност представителите на държавите носители на съответния език да вземат участие за финансиране на методическото и организационно осигуряване при изучаването на тези езици. Според нея в този случай е изключително важно на дипломатическо ниво да се направят постъпки и договорености в тази посока.
Пред участниците в дискусията говори д-р Дора Щерева от Филиал “Любен Къравелов” Кърджали, която представи възможностите за изучаването на майчиния език и готовността на бъдещите учители за работа в мултиетническа среда. Свои виждания по дискутираната тема изложиха и зам. омбудсмана на Р България Яшар Шабан и общественият посредник на община Кърджали Хакиф Емин.
В края на форума кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис награди учениците спечелили конкурса за есе на тема “Моя майчин език”.

Още снимки
 Прочитания: 2289 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign