Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Азис се срещна с Н.Пр. Джеймс Уорлик

 26 Февруари 2010

Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик – посланик на САЩ в България разговаря тази сутрин с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и неговия екип. Срещата бе първа за еднодневната визита на посланика в Кърджали и продължи близо час. По време на разговора инж. Хасан Азис запозна г-н Уорлик с реализираните до момента проекти и направените инвестиции в общината, сподели свои виждания за развитието на Кърджали и стратегическото му място във връзка с отварянето на прохода Маказа. Тема на разговора бяха и въпроси, свързани с отразяването на кризата върху хората от региона и последващите действия от страна на общинското ръководство, развитието на туризма, междуетническите отношения и др. Инж. Азис разказа и за контактите на кърджалийската община с побратимената й американска Елхард.
От своя страна Н.Пр. Джеймс Уорлик заяви, че е впечатлен от града и от това, което е чул в рамките на първата си среща днес.
За мен е удоволствие да съм тук. Това е първото ми официално пътуване извън София и не случайно съм избрал то да бъде в Кърджали. Впечатлен съм от този град. Вашият кмет има една изключително добра визия за града и какво иска Кърджали да представлява в следващите години, заяви след края на срещата посланик Уорлик.
Той сподели, че една от причините да избере Кърджали за първата си официална визита извън столицата е, че градът се е превърнал за модел на междуетнически и културен диалог. Очакванията ми бяха оправдани, каза още американския посланик. Пред представителите на медиите Н.Пр. Джеймс Уорлик поздрави кмета и неговия екип за впечатляващата им работа и заяви, че очаква с нетърпение на разгледа Кърджали и да се запознае с колкото може повече хора.
След срещата с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис визитата на Н.Пр. Джеймс Уорлик продължи с посещение на ПГЕЕ, където той присъства на открит урок изнесен от преподавателя по английски език - доброволец от Корпуса на Мира и има среща с областният управител. В края на деня американския посланик ще бъде гост и на честването на 20 годишнината от учредяването на Дружество “Приятели на САЩ” в Кърджали. Тържеството за юбилея на Дружеството ще се състои в Регионалния исторически музей от 17 часа. В рамките му ще бъде представена ретроспективна фотоизложба под мотото „Америка и Кърджали” и публицистичната книга „Историята на едно приятелство. Българо - американските отношения в Кърджалийски регион след 1989 година” с автор Валентина Иванова, председател на Дружество “Приятели на САЩ” в Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 2001 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign