Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали тържествено чества 3 март

 03 Март 2010

С празнично шествие на представителни блокове от всички учебни заведения заведения по централния булевард „България” бе отбелязан националният празник в Кърджали. Пространството пред Паметника на освободителите в градската градина се изпълни със стотици граждани и гости.Честването на 132 години от Освобождението на България започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Руския воин. След тържествения ритуал по издигане на националния трибагреник в знак на признателност пред саможертвата и героизма на всички, отдали живота си за свободата и обединението на родината, бяха положени много венци и цветя от държавни и общински институции, граждански сдружения, политически партии, учебни заведения .
С подписването на Санстефанския договор се слага край на Руско-турската война от 1877 - 78 година и се поставя началото на един от най-знаменателните моменти в нашата българска история-начало на свободната Трета българска държава.Така Родината ни се нарежда сред европейските народи, където винаги е било нейното място. Мястото, което й се е полагало благодарение на материалния и духовен принос на хиляди талантливи българи – строители, мислители, творци и духовници, каза в словото си кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис.
В този ден нека още веднъж си спомним и се поклоним пред неизживяния живот на нашите освободители; да отправим благодарност към войниците и доброволците, които ни дадоха възможност да усетим радостта на свободния живот; да предадем и възпитаме у децата си великото чувство на признателност към саможертвата така, както са ни го завещали нашите родители. От все сърце желая на всички здраве, разум и вяра, че можем повече и по-добре, каза още в словото си градоначалникът.
На тържеството по случай 3 март присъстваха евродепутатът проф. Владко Панайотов, народните представители Цвета Караянчева и Димчо Михалевски, областният управител Иванка Таушанова,председателят на Общинският съвет Сейфи Неджиб и двамата духовни водачи енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед , шефове на държавни и общински институции, лидери на политически партии, представители на културни ,синдикални и граждански организации. Общоградското тържество продължи с концерт на Ивелина Балчева.


Още снимки
 Прочитания: 2592 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign