Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изложба на високохудожествена иконопис представя Кърджали в столицата

 18 Март 2010

При изключително голям интерес снощи в криптата на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" беше открита изложбата „Икони от Родопите, 16 - 19 век”. Това стана с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. В инициативата участват община Кърджали , Регионалният исторически музей - Кърджали, ОХГ”Станка Димитрова”-Кърджали.Гостуването е по покана на Националния музей на българското изобразително изкуство София-филиал “Старо българско изкуство”.Куратор на изложбата е Мариела Стойкова. Издаден е и каталог с иконите. Изложбата е чудесен дар за православните християни в навечерието на Възкресение Христово.
На откриването присъстваха много гости , ценители,специалисти. реставратори , изкуствоведи, художници,преподаватели от Духовната семинария.
Това е поредно представяне на наши творби в столицата. Желанието ни е повече хора да видят високохудожествените произведения ,с които разполагат културните ни институции- галерията и музея, сподели зам.-кметът инж. Васил Бобеков .
Изложбата вече предизмика вниманието на всички столичани дни преди Великден.Част от иконите, които представяме в криптата на най- големия катедрален храм бяха показани през 2008г. в Аладжа манастир край Варна също при много голям интерес, заяви директорът на музея в Кърджали Павел Петков.
Това е една чудесна колекция, която специалистите оценяват високо. Големият интерес и присъствието на водещи имена ни радва и задължава да опазваме това богатство, което съхраняваме в нашите фондове,каза и уредникът на ОХГ Кърджали,художникът Емил Пенчев .
Сред посетителите бяха народната представителка Цвета Караянчева , областният управител Иванка Таушанова,археологът проф.Николай Овчаров.
За мен иконите от Родопите са откритие .Дълги години съм работил по църкви и манастира в Югозападна България и малко познавам зографското изкуство от региона на Кърджали , Хасково и Смолян, коментира реставраторът Александър Тенев.
Показаните икони са изключително ценни, познавам църквите от района на Ивайловград . Особено интересни са като архитектура и начин на стенописване. Напр. в църквата в с. Долно Луково /1804г / е работено върху кал,заяви и изкуствоведът от Института за паметниците на културата Димитър Цветков
Изложбата„Икони от Родопите”ще остане в криптата на храм –паметник „Александър Невски”до 21 май . След това експозицията ще пътува. На 10 юни ще бъде подредена в Кърджали , а след това в Хасково и Смолян, съобщи Валерия Сариева ,уредник в РИМ Кърджали, по чиято инициатива е извършена събирателската и проучвателска дейност на църквите в Източните Родопи през 80-те г. на 20 в .Още снимки
 Прочитания: 3421 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign