Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

"Обичам те земя"

 20 Април 2010

За поредна година община Кърджали се включва в честванията посветени на Деня на Земята -22 април. Предварителните мероприятията свързани с кампанията започнаха, заедно с отбелязването на Първа пролет. През изминалите седмици се извърши почистване на училищни дворове и детски градини, както и на нерегламентирани сметища в града и селата. В почивните дни 17 и 18 април бе дадена възможност на жителите на общината също да почистят районите където живеят, като общинска администрация пое ангажимент, чрез фирма “Титан Клинър” да бъдат извозени събраните от тях отпадъци.
От вчера стартираха и същинските прояви включени в общинската програма, посветени на Деня на Земята-22 април. Във фоайето на община Кърджали бе подредена мини изложба с изделия изработени от битови отпадъци и весели колажи, обединени под мотото “Обичам те земя”. С невероятен усет към красивото децата от детските градини подредиха в цветни палитри от отпадъчна хартия, бутилки, мрежа, пластмасови изделия и картон. С помощта на техните учители от ръцете на малчуганите се родиха прекрасни макети, цветя, животни и пана.
Поредната проява от кампанията посветена на Деня на Земята е днес от 10,30 часа. В района на така наречената горичката на кърджалийци и техните приятели ще се проведе поредната акция „Да засадим живот”, по инициатива на младежите от Детски и младежки парламент към ОДК Кърджали. Младите хора за шеста поредна година се включват в залесяването на района на изгорялата гора в парк Простор. По-късно в залесителната акция се очаква да вземат участие и студенти от филиала на Пловдивският университет в Кърджали “Любен Каравелов”.
На 22 април са съсредоточени и останалите прояви посветени на празника. От 14,30 часа ще бъде открита изложба на децата от фотоклуба към ОДК. Изложбата включва фотографии на деца от клуба спечелили награди от международния конкурс “Зелена –планета”, проведен в Москва през 2009година. От 15,00 часа на 22 април започва състезанието по аранжиране на цветя с участието на отбори от учебните заведения в община Кърджали. Два часа по-късно ще бъде даден старта и на празничната програма посветена на Деня на Земята. В нея ще вземат участие състави при ОДК - Кърджали, Общинският център за култура и младежки дейности, Читалище “Юмер Лютви” и учебни заведения. Предвидена е и демонстрация от ПГЕЕ „Кап. Петко Войвода” на три екоавтомобила, задвижвани с акумулатор, изработени от ученици и учители от клуб „Млад конструктор”. В рамките на празничната програма ще бъдат връчени и наградите на отличилите се участници в кампанията “Кърджали-чист и красив”. За първи път тази година в поредицата от прояви посветени на Деня на Земята община Кърджали инициира и конкурс за създаване на песен под мотото “Обичам те земя”. В празничният ден ще бъдат обявени както участниците в него така и победителите. По идея на децата от Детски и младежки парламент в района на празничните прояви, пространството пред бившия паметник на Георги Димитров, ще бъде поставено и дърво на желанията. На него всеки желаещ ще може да напише своето послание върху хартия, изрязана във формата на лист от дърво.

Още снимки
 Прочитания: 1990 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign