Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

23 април – Международен ден на книгата

 23 Април 2010

Книгите и библиотеките са паметта на човечеството, с която ще изградим бъдеще, напомнящо поне малко на нашата надежда, казва Бернард Шоу. Към тази памет често ни връщат празниците, посветени на съхраненото досега писмено слово. Между тях са Международният ден на книгата и Седмицата на детската книга, която се организира в цялата ни страна непосредствено преди 23 април.
Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” – Кърджали също се включва в отбелязването на тези начинания, както и в стартиралата преди три години национална кампания „Четяща България”, в рамките на която се провежда и „Маратон на четенето”. В тази връзка библиотечните инициативи стартираха на 21 април от 15ч. в ОУ „Св.св.Кирил и Методий” и на 22 април от 11.30ч. в СОУ „Св.Климент Охридски” с актьорския спектакъл на Цонка Точева, включващ стихове, приказки, пословици, гатанки на празнуващите тази година своя 90-годишен юбилей обичани от децата творци Леда Милева и Валери Петров. Отличилите се със своите знания за тези автори деца бяха наградени с детски книжки.
Днес, когато е кулминацията на тържествата, посветени на книгата, кърджалийската библиотека организира Маратон на четенето от 10.30ч. в СОУ „П.Р.Славейков” с участието на поета-драматург и издател Петър Анастасов и с поета Иванко Маринов. По обяд маратонът продължи в СОУ „Йордан Йовков” с участието на местни творци, между които Иво Георгиев, Венцислав Стайков, Станислава Ташева, Лили Фероли, Тодор Мухтаров. Заключителното общоградско тържество ще събере почитетелите на изящната словестност тази вечер от 17.30ч. във Воения клуб. На 26 април детската писателка от Свищов Стефания Цанкова ще представи своята нова книжка „Медени приказки от Кехлибареното ханче” пред ученици от СОУ „Йордан Йовков” и СОУ „Отец Паисий”.


 Прочитания: 1781 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.