Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Алековци отново първенци!

 05 Май 2010

От 27 до 30 април 2010 година в град Бургас се проведоха VІ-тите празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви”. Инициативата е включена в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката и Националния план за 2010 година на Министерството на културата. Над 300 младежи от 14 града от страната представиха 22 постановки пред гражданите и гостите на град Бургас. Във форума участваха както новосъздадени, така и утвърдени детски и младежки театрални състави.
Празниците се провеждат за шести пореден път, като от тази година са със статут на Международен фестивал. В тях участие взе и Театрално-музикална формация „Асара” при Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов” град Кърджали с постановката „Земя – вълшебница”. Ръководител на формация „Асара” е г-жа Кера Петрова, сценограф и режисьор - Гълъб Бочуков, хореография – Гинка Захариева и Веселина Тодорова, музикално оформление – Дарена Чавдарова и Ангел Чавдаров, слайд шоу – Кристина Капсамунова и Георги Събев.
„Земя – вълшебница” е танцово – музикален спектакъл на фолклорна основа с образователна цел, в който магията на митовете и легендите на траките – нашите предци, е преплетена с историческите хроники и с великолепието на творби от Пейо Яворов и Цанко Царковски. Корените на рода ни са дълбоко впити в нашата земя. От нея духът ни черпи сила – „подобно на Орфеевото цвете, способно от смъртта да се възвърне за живот”.
На сцената на Драматичен театър „Адриана Будевска” младите таланти от формация „Асара” покориха бургаската публика и заслужено спечелиха нейните овации. Седемчленно жури класира на първо място алековци в категория „Б2 – училищни състави 14-18 години”.
Алековци за пореден път доказаха своя девиз – „Учиш ли тук печелиш навсякъде!”, а на 13 май 2010 година от 17.30 часа в залата на Драматичен театър „Димитър Димов” кърджалийската публика ще има възможността да се наслади на невероятното изпълнение на танцьорите, артистите и певците от формация „Асара” към Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов” град Кърджали.
Още снимки
 Прочитания: 1957 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.