Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обучават медици за работа с деца болни от диабет

 11 Май 2010

Увеличава се тревожната тенденция към увеличаване на бройката на децата болни от диабет, отчете в Кърджали експертът по детска ендокринология доцент д-р Маргарита Аршинкова от Медицинския университет в София. Тя бе лектор в обучителния курс на медицински лица в сферата на предучилищното и училищно образование, организиран от Националната асоциация за деца с диабет, който се проведе в Дома на здравето в РИОКОЗ. Освен инспекцията, съорганизатор на проявата бе и община Кърджали.
Асоциацията за деца с диабет организира за 6-та поредна година подобни обучителни курсове, както и детски лагери за децата.
“Диабетът не е пречка да продължиш живота си – такъв какъвто е и в този момент и в този смисъл родителите на децата, заболели от тази болест, трябва да дават кураж на децата си, че те са като другите и диабетът не може да ги отделя от учението и игрите”, каза председателката на Асоциацията за деца с диабет Елисавета Котова.
“Важно е да накараме децата да повярват, че има кой да им помогне, когато са на училище, а за родителите им, че децата са в сигурни ръце, когато не са до тях”, твърди доцент д-р Маргарита Аршинкова. Това бил и смисълът на обучителните курсове. Според учения за съжаление има какво още да се желае в училищата и детските градини по отношение на подготовката на специалисти и техническо оборудване.


Още снимки
 Прочитания: 1641 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign