Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци мерят кръвното си на открито в дните на борба с хипертонията

 17 Май 2010

Безплатни измервания на кръвното налягане се извършват от днес до 19 май пред паметника на освободителите в градската градина в Кърджали. Акцията е във връзка със Световния ден за борба с хипертонията и освен в Кърджали, тя се провежда в още 6 града - Стара Загора, Сливен, Пазарджик, Варна, София, Пловдив. В първите два часа от ситуирането на пункта в градската градина пред паметника на освободителите своето кръвно налягане измериха около 20 човека. До 17 часа интересът към тази здравна услуга не спадна, въпреки лошото време. Интересът е голям, само днес пунктът бе посетен от 200 души. Очакваме до края на кампанията техният брой да достигне 1000, съобщи д-р Атанас Ангелов.
Преминалите получават и анкетен лист, в който се отразяват не само моментните стойности на кръвното налягане, но и други показатели от общото им здравословно състояние. Хората ще бъдат насочени към специалисти за обстоен преглед.
Кърджали не прави изключение от другите региони на страната. И тук сърдечно –съдовите заболявания са с най- висок процент сред пациентите. Най - тревожното е, че пада възрастовата граница на хипертоници до 35 г., има единични случаи и на ученици. Въпросът не трябва да се неглижира, а хората да бъдат отговорни за своето здраве, каза още д-р Атанас Ангелов.
Съорганизатори на инициативата по време на Дните на здравето във всички градове са Българската лига по хипертония и изпълнителите „Самоконтрол” ООД.
По статистика на Световната здравна организация, едни от най-честите причини за възникване на сериозни здравни проблеми са сърдечно-съдовите заболявания, които не рядко водят до неконтролируемо повишение на артериалното налягане - хипертония. При отсъствие на съответна терапия са възможни поражения на бъбреците, стенокардия, загуба на говора, деменция, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт. Тревожна тенденция е, че с всяка година възрастта на болните от хипертония се занижава. Прочитания: 1678 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign