Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Пътят нагоре

 20 Май 2010

Вчерашният 19-ти май бе празник за семействата на учениците от 12 клас, обучаващи се по програмата за получаване на Немска езикова диплома. На тържествена церемония в хотел „Кърджали” зрелостниците получиха своите Немски езикови дипломи, които им дават право, без полагане на допълнителни изпити, да следват в университетите на немскоговорящите страни. Придобиването им е плод на тригодишна усилена работа по Програма към Културното министерство на Република Германия. Всички възпитаници на Гимназията, явили се на изпита за немска диплома, успешно се справиха с четирите части на езиковия изпит. Проверката и оценяването на писмените работи се извършва във Федералната република, което е най-безпристрастното външно оценяване на Гимназията, на нейните ученици и учители. Според Европейската езикова рамка изпитът изисква писмени и говорими умения на ниво – С1, което доказва висока степен на владеене на езика.
Радостта на зрелостниците беше огромна, защото бе споделена от техните родители, близки и уважени от Областния управител Иванка Таушанова, зам.-кмета на Община Кърджали Елисавета Кахайова и от директора на РИО- Кърджали Емилия Владева.
Успехът и мотивацията на всеки ученик лично бяха приветствани от г-жа Хелга Грьогер, учител в ГПЧЕ „Христо Ботев” и представителя на немската езикова служба Кармен Шмидт, която изрази възхищението си както от постигнатите високи резултати, така и от сериозната и компетентна работа на катедрата по немкси език в ГПЧЕ „Христо Ботев”. „ Трябва всички да сте горди от постижението на Елис Байрям от 12Н1, която се нареди сред най- добрите в страната по немски език”, сподели Кармен Шмидт и лично връчи дипломите на заслужилите, които получиха поздравления и индивидуални подаръци от директора на гимназията, г-жа Йорданка Чавдарова.
В подготвената стилна програма, съпътстваща официалното събитие, бяха включени произведения на Гьоте и Хайне, рецитирани под акомпанимента на пиано и цигулка. Класическата музика на Мендеслсон и Шопен се сля със спомените, усмивките, вълнението и сълзите на ученици, учители, родители, които пет дълги години заедно вървяха по пътя на успеха.Още снимки
 Прочитания: 1836 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.