Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Двама носители на стипендия "Кърджали"

 24 Май 2010

За четвърти пореден път кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис връчи днес специалната едногодишна стипендия „Кърджали”. Тази година със стипендия в размер на 2 400 лв. придружена с грамота и статуетка бяха отличени две абитуриентки - Мария Георгиева Петкова и Яна Радкова.
Мария Петкова е ученичка от ХІІ клас на СОУ „П.Р.Славейков”-Кърджали. Успехите й през годината са многобройни. За пета поредна година тя спечели първото място от Съюза на математиците в България. Има четири статии в престижното списание „Математика”. За трета поредна година е финалистка на Националния конкурс „Млади таланти”, а две поредни години е финалистка за събеседване в БАН за определяне участници в Международна изследователска школа в САЩ. Четири поредни години е участничка в Национална лятна изследователска школа. Има отличия и в областите физика, биология, география, английски език. Приета е за студентка в четири университета- Пловдивски университет „Паисий Хилендарски, Технически университет-Варна, Технически университет-Русе и Технически университет –Габрово.
Яна Радкова е ученичка от ХІІ клас на ГПЧЕ „Христо Ботев”-Кърджали. Има разностранни интереси от езици през природни науки до история и археология. Има награди от областни математически турнири от 2005г. до сега. Сред призьорите е на Европейското математическо състезание „Кенгуру” през 2007 и 2008 година. За учебната 2008/2009г. е класирана на трето място на Осми областен математически турнир. Има сертификати, удостоверения, свителества и грамоти от Национални олимпиади по математика, физика, астрономия, химия, английски език, български език и литература, руски език и много др. Постиженията от учебната 2009/2010 г. и дават правото да е студентка в ПУ „Паисий Хилендарски”.
Специалната едногодишна стипендия се присъжда на абитуриенти постигнали високи резултати в образованието и достойно представили Кърджали на национални и международни олимпиади и състезания.
За първи път стипендия „Кърджали” бе връчена през 2007г., когато бе и учредена от община Кърджали. Досега нейни носители са били Пламен Митрев-възпитаник на ГПЧЕ „Христо Ботев”, Живко Георгиев от СОУ „П.Р.Славейков” и Теодора Тодорова Геоджиева от ГПЧЕ „Хр. Ботев” Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2222 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign