Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Паметен знак на старите кафенета откриха в Кърджали

 29 Май 2010

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и почетният консул на Армения в Пловдив г-н Ехиязар Узунян откриха вчера официален паметен знак в рамките на инициативата “Мултикултурният град”. Знакът бе поставен върху сградата, където от 1933 до 1954 г. се е намирало първото кафене на арменците в града, с тогавашен собственик Агоп Мардик. Малко по-късно те откриха и изложба под мотото “Портрети и истории от кафенета на стария Кърджали”. Събраните фотоси , архивни и рекламни материали бяха разгледани с интерес от членовете на водената от консула делегация, а за присъстващите кърджалийци, представители на различни общности, тя предизвика спомени и разкази за миналите години.
“Кърджали винаги е бил представян като добър пример за толерантност. През последните години този израз и определение за нашия град се изпълват все повече със съдържание и то благодарение на усилията на всички кърджалийци”, с тези думи към присъстващите се обърна инж. Азис. Според него инициативата “Мултикултурния град” е само една от брънките показваща на хората от страната и чужбина добрият пример за съжителстване на различните етноси и култури тук. Това, което прави особено ценни тези прояви, е че чрез тях се показва не само уважение към историята, но в същото време се отдава заслужено внимание на доброто съжителство и добруването между отделните общности.
“Старите снимки, са добра възможност да си припомним миналото, а за по-младите те са и добър пример за родолюбие, затова особено съм радостен да погледнем с уважение, с умиление, понякога със сълзи към нещата свързани с нашия живот, а нашият живот е Кърджали”, каза още градоначалникът.
От своя страна почетният консул на Армения в Пловдив г-н Ехиязар Узунян подчерта, че е впечатлен от вниманието, което се отделя в Кърджали на мултикултурния диалог. Като човек, който се е занимавал с тези въпроси, според него нашият град е единственият в страната ни, с изключение на Пловдив, където се инициират подобни прояви.
“Правят се опити и се прави така, че културите етносите и в България, и Европа да си говорят по някакъв повод. В Кърджали ние си говорим всеки ден и това е най-голямото богатство на нашия град”, сподели пред присъстващите на откриването на изложбата и Агоп Узунбохосян -директор на кърджалийската астрономическа обсерватория и представител на арменската общност в града.
Проявите част от инициативата “Мултикултурния град” продължиха до късно вечерта. В деня, посветен на старите Кърджалийски кафенета, между трите чинара на ул. „Републиканска” бе монтирана и специална карта, указваща техните места като част от архитектурната история на града. По-късно всички пиха кафе на греян пясък отзовавайки се на поканата на младия бизнесмен Ферхад Зенгин от Измир в градската градина и хапнаха арменски сладки в кафе „Севан” на Магардич Черкишян на ул. “Републиканска”.

Още снимки
 Прочитания: 1951 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign