Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметове обсъждат театралната реформа при министър Вежди Рашидов

 03 Юни 2010

По покана на министъра на културата Вежди Рашидов днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис участва в среща –дискусия с основен акцент реформата в областта на сценичните изкуства. Инициираният разговор от министъра с 18 кметове от страната е свързан с възможността да бъде законодателно и административно гарантирано развитието на мрежата от културни институции във време на финансова криза. Акцент в разговора е и възможността някои театри в страната от държавни да станат общински. Идеята вчера бе разгледана на среща между кмета на община Кърджали и директорите на двата местни театъра Димитър Игнатов и Стефан Къшев.
Според градоначалника преструктурирането на театрите от държавни в общински не е приемлива възможност, тъй като общинският бюджет няма как да поеме издръжката им с ограничения бюджет, с който разполага в момента. По предварителни разчети само за осигуровки и заплати на персонала на театрите тук е необходимата сума е над 800 хиляди лева.
“Аз разбирам че трябва да бъдат намерени средства за поддържането на културните институции, но не мога да приема, че те трябва да бъдат разглеждани като търговски дружества, които трябва да изкарват сами парите си. От друга страна сами разбирате, че отговорността за културата няма как да бъде прехвърлена само и единствено на местната власт”, каза пред журналисти вчера инж. Азис по повод днешната среща с министъра на културата Вежди Рашидов.


 Прочитания: 1572 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign