Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Успешни модели за местно развитие, представени в Кърджали

 07 Юни 2010

30 представители на граждански и младежки организации, местни администрации и сдружения на жени от селски общини и кметства от Испания, Полша и Словакия се събраха на 4 и 5 юни в Кърджали по покана на Арт движение КРЪГ. Това беше последната инициатива, включена в тазгодишната програма на „Мултикултурният град”. Участниците представиха успешни модели за развитие на селските общини и кметства в своите страни. Бяха обсъдени възможности за сътрудничество в областта на културата, туризма и алтернативното обучение за всички поколения на село. В срещата взе участие и кметът на Къджали инж. Хасан Азис, който представи успешните проекти на общината, културните и туристическите ресурси на района и изрази надежда, че скоро ще заговорим и за побратимени села, а не само за побратимени градове. Участниците обсъдиха предложение да бъде подписано споразумение за бъдещи координирани действия и сътрудничество между партньорите от страните участнички и техните общини.
Кметът на с. Мост Лятиф Мехмед Расим покани гостите да вземат участие в традиционна молитва за дъжд в неговото село, където те засадиха и фиданка на маслина, донесена от район Арагон в Испания. Това е първото дръвче в двора на новата детска градина в Мост. На празника в селото присъстваха гости от съседни села и местни кметове. Гост беше и Генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Джунейт Явузджан.
В Кърджали гостите разгледаха макета на бъдещия парк „Арпезос - север”, пазара и Водното огледало, след което посетиха Арт къщата в Дъждовница и се срещнаха с местни хора.

Още снимки
 Прочитания: 2181 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign