Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира проучване на здравния статус на населението

 07 Юни 2010

Днес стартира четвъртото поред скринингово проучване на здравния статус на населението в община Кърджали. Неговото начало бе оповестено на пресконференция, която дадоха директорът на РИОКОЗ д-р Жени Стайкова, председателят на обществената коалиция за здраве СИНДИ – кметът на общината инж. Хасан Азис и секретарят на програмата – директорът на Многопрофилната болница за активно лечение д-р Тодор Черкезов.
Започналото днес изследване на населението на община Кърджали ще продължи до 15 юли. То ще обхване 1600 лица в активна възраст – от 25 до 64 години, избрани на случаен принцип. Изследването включва попълване на стандартизирана анкета за начин на живот, измерване на ръст, тегло, талия, кръвно налягане, пулс и риск от диабет. Изследването е частично финансирано от община Кърджали, сдружение Обществена коалиция за здраве, фирма “РСР ЕООД АВВОТТ”, която е предоставила глюкомери и тест ленти.

Не е възможно да се формира здравна политика на общината без да е проведено подобно скринингово проучване, затова е много важно отношението на институции и организации към здравния статус на насeлението в общината и тяхната ангажираност към проблема, каза кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. “Знае се, че ахилесовата пета на Кърджали е замърсяването на околната среда, което определя и 30 процента от заболеваемостта на насeлението. След това изследване ще можем да си отговорим по точно кои са причинителите на замърсяването и съответно да формираме политиката си спрямо тях”, каза още градоначалника.


 Прочитания: 1971 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign