Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Общинските омбудсмани поискаха да бъдат избирани пряко от гражданите

 11 Юни 2010

Общинските омбудсмани от страната поискаха да бъдат избирани пряко от гражданите, а не от Общинските съвети, както е досега. Това може да става по време на местните избори и кандидатурите да бъдат мажоритарни.Това ще увеличи броят на Обществените посредници в страната. „В момента общинските Омбудсмани са едва 24 от 268 общини или само в 10 на сто от общините е въведена тази институция”, каза председателят на Националното сдружение на общинските омбудсмани в България Иван Димитров, който е и обществен посредник на Пазарджик .
Според Димитров и неговите колеги причината е, че за избора им се иска квалифицирано мнозинство от 2/3 в местния парламент. Това е трудно постижимо за раздробените политически представителства в Общинските съвети.
Ако се въведе практиката да се гласува за Омбудсман на местните избори, това ще повиши авторитета на институцията и ще я направи истински независима,убедени са обществените посредници от страната . Проблемът бе обсъден по време на Национална среща на обществените посредници в Република България, която се състоя на 10 и 11 юни в Кърджали. в срещата участва и зам. –национални я омбудсман Яшар Шабан. За петте години от създаването на институцията в нея са постъпили и разгледани близо 13 000 жалби на граждани. Повечето от тях обаче са от големите градове, докато от малките общини случаите са единични,каза г-н Шабан.
Бе заявено също, че Сдружението ще пледира и за финансиране на дейността на местния омбудсман от държавата, а общините само да я дофинансират в частта за материална издръжка. Това ще гарантира независимостта на институцията в такива критични моменти, какъвто е настоящият на криза и свиване на общинските бюджети.
Обществените посредници от страната отхвърлиха идеята на Омбудсмана Гиньо Ганев , да се направят промени в законодателството и се въведе Институцията на регионален Омбудсман. Според Ганев те трябва да са подчинени на него и да се назначават от него. Обществените посредници в общините са ненужни, смята Омбудсманът на Републиката.
Домакин на срещата бе общественият посредник на Кърджали Хакиф Емин. Участва и председателят на местния парламент в Кърджали Сейфи Неджиб . На форума секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир каза, че не само, че не трябва да се премахва институцията Обществен посредник, но трябват законодателни промени, които да разширят правомощията й.
Областният управител Иванка Таушанова подчерта,че все още законодателството, регламентиращо дейността на обществения посредник е твърде младо. Тя обаче смята да сведе направените конструктивни предложения до правителството.Още снимки
 Прочитания: 2084 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign