Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Предупреждение за валежи

 16 Юни 2010

П Р Е Д У П Р Е Ж Д Е Н И Е


По данни на НИМХ за 17.06.2010 г.
Преди обяд над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но в Североизточна България, където ще прониква хладен въздух, облачността ще е по-често значителна и ще има валежи и гръмотевици. Купеста облачност ще се развие след обяд и на места в Западна България и там също ще превали и пригърми. Максималните температури ще са между 27 и 32°, на места в Горнотракийската низина и крайните югозападни райони, където ще остане горещо, до 35°. В София - около 30°. Над планините преди обяд ще има и слънчеви часове, но около и след обяд пак ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици, главно по старопланинското било, а след обяд и в Родопите; в Рила и Пирин също е възможно да превали, но по-слабо. Ще духа умерен, по билата и върховете и временно силен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра - около 25°, на 2000 метра - 19°. По северното крайбрежие на морето още от сутринта ще превалява дъжд, с гръмотевици, а над южното около и след обяд ще се развие купесто-дъждовна облачност и също ще превали и пригърми. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 26 и 30°. Температурата на морската вода е 22-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Минимални температури: между 17 и 22 градуса.
Максимални температури: между 30 и 35 градуса.

Как да действаме ?
• При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.
• При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.
• Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен, ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
• Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.
• Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на тел. 112. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.
• При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.
• Спазвайте указанията и реда установен от органите на МВР, Гражданска защита и местната администрация.


 Прочитания: 1613 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign