Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Роди се новият читалищен вестник “Огнище”

 17 Юни 2010

Роди се нов вестник. Той обаче е много по различен от това, което сме свикнали да виждаме по реповете. Различен с факта, че се казва “Огнище” – заглавие, което звучи твърде възрожденски и ни връща към онзи кът в патриархалната българска къща, когато всички са се събирали покрай огнището, за да направят анализ на отминалия ден и да начертаят плановете за следващия. Мястото, където са се раждали не само съзидателните идеи за по-добро, но и бъдещите им носители – обитателите на общия ни дом, наречен България. Този вестник е различен и с факта, че се прави от ученици. Учениците от читалището в село Стремци. В най-новата ни история нямаме такова издание.
“Имахме желанието да срещнем децата с писатели, литератори, художници и журналисти – все хора на културата. Осъществявайки това желание се роди идеята за клуба на журналиста, а от там и за вестника. А как по-подходящо може да се казва той, освен “Огнище”, разказа секретарят на едноименното читалище в Стремци Гюлсер Халил. Споделила идеята с журналиста Петър Рашков и работите потръгнали. Самият той казва в уводната бележка на вестника: “На първата сбирка дойдоха трийсетина деца. На следващата – по-малко. На още по-следващата останаха седем. Но те останаха докрай. И направиха този вестник.” По-надолу са изредени и имената на тази “великолепна” седморка: Севгинар Юксел, Назифе Митат и Шерифе Садула от четвърти клас, Мерал Мехмед и Бенай Емин от шести, Есин Халил и Юзлем Тасим от седми.
Читалищният вестник “Огнище” нямаше да бъде факт, ако не ни беше помогнал кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, каза още Гюлсер Халил.


 Прочитания: 2256 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign