Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха 10-то издание на фестивала “Перперикон 2010”

 22 Юни 2010


Снощи с изложба на известни кърджалийски художници, сред които Владимир Чукич, Хари Атанасов, Пенка Атанасова, Павлина Чукич, бе открит Десетият юбилеен международен фестивал „Перперикон”. Общо 40 творби от 14 автори, членове на дружеството на художниците в Кърджали, бяха изложени във фоайето на Драматичния театър. Церемонията по откриването на фестивала бе предшествана от глашатай с тъпан, а официални гости бяха зам.-кметът на общината Елисавета Кехайова, председателят на дружеството на художниците Владимир Чукич и собственикът на галерия „Дар” Пенка Атанасова.
В приветственото си слово директорът на феста Петър Савчов, управител на сдружението „Перперикон Мелпомена”, подчерта, че събитието се провежда въпреки кризата.
Зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова заяви, че фестивалът го има благодарение на многото партньори. Гордост е за община Кърджали да подпомогне културното събитие и тази година въпреки финансовите затруднения. Културният маратон бе замислен преди всичко като проява на театралното изкуство, но вече се включиха и други изкуства. Затова и фестът е едно от петдесетте най –значими събития в културния календар на страната, подчерта Кехайова.
Приветствия поднесоха Владимир Чукич и Пенка Атанасова.
В първата вечер на феста кърджалийци и гостите на града имаха възможност да гледат театралната постановка на театър “Димитър Димов”-“Детектор на лъжата”, а днес от 19 часа на сцената на театъра може да бъде видяна постановката на държавен театър Ловеч “Псевдомаролите”. Сценарият на спектакъла е по Ингмар Бергман, а режисьор е Валерий Пърликов. В 21 часа пък малките зрители ще могат да видят спектакъла на Андрей Цветановски от Македония “Празен град”.

Още снимки
 Прочитания: 2114 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign