Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Няма да затварят детски градини през лятото

 23 Юни 2010

През летните месеци нито една детска градина на територията на община Кърджали няма да затваря врати. При намален брой на малчуганите, посещаващи детските заведения по преценка на директорите, ще бъдат сформирани сборни групи. Педагогическият и непедагогическите персонал ще ползва натрупани от предишни години отпуски, по предварително изготвени графици, за да не бъде нарушен режима на работа в детските заведения.
През последните осем години в община Кърджали няма закрита детска градина. Вече се забелязва недостиг на места в тях и то най-вече на територията на кв. „Възрожденци”, където живеят по-голямата част от младите семейства на Кърджали. На територията на общината има 24 детски заведения, като 11 от тях са на територията на областния град. Общият брой на децата, посещаващи детските заведения е 2 335. Повечето от целодневните и полудневни заведения в централната градска част работят при пълен капацитет на децата. Що се касае до яслените групи, там осезателно се чувства необходимост от разкриване на нови такива. В тази посока община Кърджали е включила в капиталовия си списък за 2010г. извършване на оперативен ремонт в ЦДГ „Дъга”, за създаване на яслена група. Средствата за ремонта са общински и са в размер 20 000лв. Оперативен ремонт е предвиден и в ЦДГ „Орфей”.
В Общинска администрация е разработен и проект за извършване на цялостни ремонти в още три детски заведения, на територията на град Кърджали. В понеделник проектът е внесен за разглеждане по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Ако бъде одобрен, се предвижда да бъде извършено външно, вътрешно и енергийно саниране на сградите на детските градини „Чайка”, „Райна Княгиня” и „Максим Горки”. Социалната политика е един от главните приоритети в работата на общинска администрация. В посока на подобряване на материалната база, в която децата на Кърджали биват отглеждани, през месец април тази година, бе открита обновената сграда на ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов”. Извършено бе саниране на двата корпуса на детското заведение. Подменени и рехабилитирани бяха дограмата, оборудването на кухненския блок, всички занимални и помощни помещения в градината.


 Прочитания: 2013 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign