Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Златен Перперикон” за акад. Людмил Стайков

 27 Юни 2010

Режисьорът на „Хан Аспарух” и „Време разделно” е тазгодишният носител на наградата „Златен Перперикон”. Акад. Людмил Стайков получи приза на специална церемония в тронната зала на скалния дворец на траките от режисьора Асен Шопов и в присъствието на актьора Стойко Пеев.Наградата представлява пръстен с лика на древния меценат на изкуството Птолемей II Филаделф, открит при разкопките от екипа на проф. Николай Овчаров и се дава за принос към развитието на българската и европейската култура.”Людмил Стайков е един от най-изтъкнатите и талантливи творци на българското кино,създател на ярки исторически платна,с високо международно признание и много отличия”, каза Петър Савчов ,съпредседател на Сдружение „Перперикон –Мелпомена”. „Надявам се, че на това свято място ще можем да декодираме посланията, които идват от вековете. А тези послания са за повече духовност, за повече култура, за повече изкуство.Дано да ги възприемем в наши дни и да ги предадем на бъдещите поколения”,сподели акад. Стайков Непосредствено след церемонията гостите присъстваха на огнен ритуал и предсказание на оракула в храма на Дионис.
Наградата „Златен Перперикон”е учредена през 2002 г. от Сдружение „Перперикон –Мелпомена”,организатор на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон”. Досегашни нейни носители са проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, Асен Шопов, Харолд Пинтър, проф. Николай Овчаров, проф. д-р Марко Семов, акад.Антон Дончев, скулптора Вежди Рашидов и примата на българската попмузика Лили Иванова.
Десетото юбилейно издание на Международния фестивал на изкуствата”Перперикон”завърши в събота вечерта с концерт на група „ОМ”, огнено шоу на формация „НИМ НИМ” и фойерверки в подножието на храма .
Въпреки финансовата криза, фестивалът се проведе.Министерството на културата не можа да помогне финансово заради орязаните разходи. Община Кърджали отпусна 6 хил. лв. и предостави безплатно залите на Дома на културата и театъра. През шестте фестивални вечери гостуваха театрите от Смолян, Ловеч, Скопие. Спектакли представиха още Театъра на армията и театър „Провокация” от София. В съпътстващата програма имаще изложби на художници и представяне на книги „Предишни години сме се опитвали на кърджалийска сцена да представим балканската култура. Сега искаме да обърнем нещата. Да покажем постиженията на творците на Кърджали пред международната общественост”, заяви Савчов и припомни , че за отминалите години фестивалът е изпълнил целите, които си поставя в началото, а именно социализация и популяризиране на Перперикон, развиване на културния диалог и взаимното опознаване на етническите общности на Балканите , създаване условия за творчество, признаване ролята на културата в социално – икономическия развитие на региона . Международният фестивал на изкуствата „Перперикон”се провежда от самото начало под патронажа на президента Г. Първанов.
За досегашните девет издания са проведени 109 фестивални прояви - театрални представления, концерти, изложби. Гостували са над 2000 изявени творци от страната и чужбина, а зрителите са повече от 55 хил души. Над 1100 са били медийните публикации за фестивала не само в България ,но и в чужбина, чак до САЩ, Нова Зеландия и Австралия, което говори недвусмислено за интереса към него Фестивалът „Перперикон” е единствен в страната, който всяка година продуцира представления. Общо 5 спектакъла са тръгнали по международните пътища на Европа и света.






Още снимки




 Прочитания: 1854 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign