Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира национално учение “Защита 2010”

 30 Юни 2010

Общинският щаб за координация при спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи /СНАВР/ в община Кърджали проведе тази сутрин заседание, като част от Националното пълномащабно учение „Защита 2010”. Учението се организира от Главна дирекция „Гражданска защита” към МВР и се ръководи от Щаба за координация и контрол към министъра на вътрешните работи.
Общинският щаб бе свикан заради неочаквано природно бедствие – земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер с епицентър около 300 км югоизточно от София, регистрирано в 7,00 ч от Геофизическия институт към БАН. Работата му бе ръководена от зам.-кмета на община Кърджали Нюрджан Юсеин. По сценарий от земетръсната вълна пострадаха населението и инфраструктурата в областите Кърджали, Смолян и Хасково. Секретаря на общинският щаб Димитър Разкалински докладва, че община Кърджали е сред най-засегнатите от земетресението, има прекъснато електроснабдяване и водоподаване в определени квартали, не работят стационарните телефони, има разрушени сгради и блокирани пътни връзки, както и възникнали локални пожари. Представители на ОД на МВР, „Пожарна безопасност и спасяване” , Специализираното полицейско управление, ВиК, EVN, „Пътно управление”, РИОКОЗ, РЗЦ, РВМС, ЦСМП и БЧК, които са членове на Щаба, предложиха мерки за предотвратяване на последствията от бедствието и докладваха за предприетите действия до момента за овладяване на критичната ситуация.
Веднага след изслушването бяха издадени две заповеди от кмета на общината, с които се обявява бедствено положение в община Кърджали и се дават съответните нареждания за понататъчни действия. Ръководителят на заседанието на Общинския щаб Нурджан Юсеин докладва лично на зам.-областния управител Асен Тюрдиев за предприетото до момента от общинския щаб. До края на деня на всеки два часа в щаба постъпва информация за случващото се в рамките на учението, а в 20 часа да бъде направен обобщен анализ за предприетите действия през деня.
Учението продължава и утре с практически занятия в района на хипермаркет „Технополис”, коритото на р. Арда, жп прелеза на Ардинския мост и старата работна площадка на фирма „Бентонит”. Там ще бъдат извършени демонстрации на аварийно-спасителни, издирвателни и пожарогасителни дейности. Ще бъде задействана акустичната сирена за оповестяване на населението. На демонстрациите ще присъстват ръководителите на Главните дирекции „Гражданска защита” и „Пожарна безопасност и спасяване” към МВР.


Още снимки
 Прочитания: 2186 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign