Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали става Балканска столица на толерантността чрез музика и танц

 05 Юли 2010

Днес в Кърджали бе открит Седмия Балкански фестивал на турския фолклор „Кърджали 2010”. Той се организира от Народно читалище „Юмер Лютфи 1993” със съдействието и финансовата подкрепа на всички общини от областта. В тазгодишното издание на фестивала участие вземат фолклорни групи от Турция, Гърция, Македония, Румъния и България с над 150 самодейци.
Фестивалът беше открит в 11 часа в Градската градина пред Паметника на освободителите от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, където гостуващите състави представиха кратки програми. Ето какво каза при откриването кърджалийския градоначалник, който е и председател на организационния комитет:
“Тук на Балканите при нас са събрани хора от различни националности, етноси и религии. В този смисъл аз виждам нашия фестивал като едно послание за толерантност и затова искрено вярвам, че всички заедно ще успеем да превърнем различията между нас не в мотив за противопоставяне и отдалечаване, а в повод за истинско човешко и междудържавно разбирателство, скрепено чрез магията на изкуството. Добре дошли приятели! Добре дошли, уважаеми гости! Кърджали е бил и ще бъде отворен град за всички, които носят със себе си духа на разбирателството, толерантността и човеколюбието. Пожелавам успешно представяне на всички участници и весело пребиваване в нашия град. Обявявам седмият балкански фестивал на турският фолклор Кърджали-2010 за открит. На добър час!”
Пред кърджалийци фолклорните състави от Балканските страни представиха свои танци. Бърза анкета сред участниците показа, че за пореден път изкуството, фолклора, колоритните носии и темпераментните реакции на публиката по-скоро сближават хората на Балканите, че те са мостът към обединяване на общностите в различните държави. Това от самосебе си налагащо се внушение бе демонстрирано и от еднаквото или много сходното звучение на музаката, под звуците на която се вихриха танците.
През следващите дни фолклорните състави от Балканските страни ще изнесат свои програми в общините на Кърджалийската област, а организаторите на Седмия Балкански фестивал на турския фолклор “Кърджали 2010” канят гостите и жителите на града на ГАЛА – КОНЦЕРТ с участието на фолклорни групи от България, Турция, Македония и Румъния, който ще се състои на 7 юли /сряда/ от 19,00 часа в градската градина пред паметника на освободителите.
Още снимки
 Прочитания: 1884 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign