Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Отвориха офертите за строителството на парк “Арпезос-Север”

 13 Юли 2010

Днес в 10.30 часа бяха отворени офертите на фирмите, желаещи да строят един от най-големите обекти в община Кърджали – паркът “Арпезос-Север”. Проектът е на стойност 8 704 000 лева, като строително монтажните работи са в размер на 6 610 000 лева без ДДС. Негов ръководител е главният архитект на община Кърджали Петя Назърова.
25 души бяха закупили тръжна документация, но до крайния срок за това-12 юли, в общинска администрация 4 фирми подадоха документи. Първото предложение е постъпило в 13.18 минути и то е от Обединение “Арпезос Кърджали”. Останалите три са консорциум “Паркове-Кърджали 2010” със седалище в София, обединение “Строителни компании - Кърджали”. Участва и една димитровградска, а тя е консорциумът ТВБ. Офертите са подадени в последния ден от крайния срок във времето от 13.18 до 16.21 часа.
Интересът към строителството на парк “Арпезос – Север” е напълно обясним, защото по мнението на специалисти-урбанисти, това ще бъде най-големия парк в чертите на града на Балканите, което го прави уникален. При отварянето на офертите присъстваха общински съветници, представители на фирмите и журналисти. На основание на Закона за обществените поръчки със заповед на кмета инж. Хасан Азис, за председател на Комисията бе назначен заместник-кметът по строителството инж. Васил Бобеков.
Реализирането на проекта е за срок от 24 месеца и трябва да приключи на 21 октомври 2011 година. На площ от 64 декара от общо 238, определени за парковата площ край Водното огледало, ще бъде разположен бъдещия парк “Арпезос-Север”.
Реалното му строителство може да започне месец след като бъдат отворени офертите – средата на септември. Това е задължителен срок, в който може някоя от некласиралите се фирми да обжалва провеждането на търга, каза кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Според него ако това стане, рискуваме да закъснеем много със сроковете поради случилите се и случващи се административни и процедурни пречки, допълни той преди провеждането на днешната процедура за избор на фирма, която ще строи парка.
Според кърджалийския градоначалник ще бъде жалко ако такъв един проект, желан от поколения кърджалийци, пропадне. За неговата подготовка Община Кърджали работи от 5 години, като началото бе дадено през 2006 година, когато се проведе национален конкурс за идейни проекти за изграждането на парка.

Още снимки
 Прочитания: 2357 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign