Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали почете рождението на Апостола

 19 Юли 2010

По случай 173-та годишнина от рождението на Левски снощи кърджалийци се събраха пред паметника на Апостола в центъра на града и поднесоха венци и цветя на признателност. В поклонението, организирано от община Кърджали и Общински комитет "Васил Левски", се включиха кметът инж. Хасан Азис и областният управител Иванка Таушанова. В тържествения ритуал участваха още комисар Тодор Терзиев - директор на ОД на МВР –Кърджали, народните представители от КБ Димчо Михалевски и от ГЕРБ Цвета Караянчева, лидери на политически партии, представители на патриотични организации, ръководители на културни институции, граждани
„Левски е най –великата и необяснима следа и загадка.131 са паметните места в България ,11 в европейски страни, Южна Америка и САШ … и още милиони в сърцата ни. Историята и времето все повече и повече го издигат в нашия живот. Левски иде от народа и остава при него Нека пазим и следваме завещаното от Апостола, за да я има България, такава каквато Дякона я искаше и даде живота си за нея”, това каза в емоционалното си слово Иванко Маринов – секретар на Общински комитет ”Васил Левски “- Кърджали. Той припомни, че поколения българи носят своята представа за образа на великия българин , превърнал се в мярка за себеотдаденост и честност, демократизъм и морал.
Паметникът на Васил Левски в Кърджали е дело на скулптора проф.Константин Денев, завеждащ катедра „Скулптора” във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Монументът е изграден със средства на Община Кърджали и дарения на граждани. Открит е официално за празника на Кърджали през месец октомври 2003 г.

Още снимки
 Прочитания: 2211 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign