Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

П Р Е Д У П Р Е Ж Д Е Н И Е

 12 Август 2010


По данни на Метеорологичната служба на ВВС за 13.08.2010 г.:

След пладне над планините на Западна България развитие на купеста, на изолирани места до купесто дъждовна облачност, от която ще превали краткотраен дъжд придружен с гръмотевици.Очаквано количество на валежите 5-10л/кв.м. Вятърът ще е от север-североизток четвърт, 3-5м/с, в източните райони до 5-8 м/с.

Минимални температури: между 20 и 25 градуса.
Максимални температури: между 33 и 38 градуса.

Как да действаме при високи температури?
• Да се избягват обедните часове за извършване на дейности на открито, особено от страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и от възрастни хора.
• За предпазване от топлинни и слънчеви удари да се носят шапки, светли и леки дрехи.
• Да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма.
• Приемът на плодове и зеленчуци възстановява по-бързо изгубените от топлината течности.
• Употребата на алкохол (концентрат) може да ускори настъпването на топлинен удар и да предизвика сърдечни проблеми.
• Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. Честата смяна на такива пространства – напр. влизане или излизане от кола, паркирана на открито (в която температурата може да достигне и над 40 градуса) и в охладено помещение трябва да става внимателно. При влизане в автомобила, трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият "преход" от топло към студено и обратно при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.
• Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липсата на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да се уводни, да приема течности през устата по възможност и да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.
 Прочитания: 1898 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign