Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кръстовден в Кърджали

 14 Септември 2010

На Кръстовден в двора на централния градски храм „Св.Георги Победоносец” в Кърджали бяха препогребани костите на 199 Христови воини в мраморен саркофаг. Панахида отслужиха митрополит Николай Пловдивски и Димотишкият владика Дамаскин. Двамата бяха посрещнати от стотици кърджалийци, от градоначалника Хасан Азис и областния управител Иванка Таушанова.
Идеята е на отец Петър Гарена. Той разказа, че костите са събирани в продължение на 10 г. от цялата област, от ровове край средновековни крепости, манастири, църкви и некрополи”. По думите на свещеника това е позната практика, която включва препогребване на кости на хора, живели в Средновековието, а не мощи. Част от човешките останки са донесени на свещеника от местни хора, краеведи, даже и иманяри.
„Неслучайно избрахме препогребването да бъде на големия празник Кръстовден. Това е пантеон на безименния християнин от Родопите. Желанието е да се даде пример на идното поколение за тихия, безименен подвиг на стотиците, дали живота си да род и за вяра”, допълни още свещеникът.
По случай Кръстовден пловдивският митрополит Николай благослови всички християни и кърджалийци и им пожела да живеят в мир и разбирателство.
„Присъстваме на особен акт, с който се измерва силата на нашата човечност. По този начин показваме, че засвидетелстваме уважение към мъртвите и показваме за пореден път, че в Кърджали можем да живеем в разбирателство и толерантност”, каза кметът Хасан Азис. ”Нека тази костница се превърне в място за обединение и пречистваме, а този ден да се запомни като едно от знаменателните събития в живота на града”, сподели и областният управител Иванка Таушанова.


Още снимки
 Прочитания: 2003 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign