Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откри се новата учебна година в община Кърджали

 15 Септември 2010

Днес тържествено бе открита новата учебна година в община Кърджали. 7165 ученика от общината влезнаха в класните стаи на 22 учебни заведения, между които ГПЧЕ, 5 СОУ и 16 основни. За първи път училищния праг прекрачиха 672 първолака. Всички те получиха книжки с послания, подписани лично от кмета на общината инж. Хасан Азис.
Заради кризата училищата посрещнаха новата учебна година без основни ремонти, но пък с освежени класните стаи и частични ремонти, направени със средствата на делегираните бюджети. Вече е готово и предложението на община Кърджали, изпратено до Министерството на образованието, за броя на средищните и защитени училища. То е за 17 средищни и три защитени училища. Очаква се до края на месеца министерството да одобри направеното предложение. На територията на община Кърджали днес школският звънец заби и в седем професионални гимназии.
С много цветя и усмивки бе озарен днешният 15 септември. Още в ранните сутрешни часове училищните дворове отново се изпълниха с деца, родители, учители и гости. Тържествата по повод откриването на учебната 2010/2011 година за всички учебни заведения в община Кърджали започнаха точно в девет часа с издигане на националното знаме, изслушване на националния химн и посрещане на училищното знаме.
Това се случи и в най-старото училище на територията на общината, което през тази година чества 97 години от основаването си, “Отец Паисий”. Тук бяха народният представител Цвета Караянчева, кметът на общината инж. Хасан Азис и зам.-омбудсманът Яшар Шабан. Тържеството бе открито от директора на школото Златко Атанасов, който прочете поздравителен адрес от министъра на образованието Сергей Игнатов.
По ефектен и нетрадиционен начин протече официалното откриване на учебната 2010/2011 година в най-голямото училище в област Кърджали – СОУ „Петко Рачов Славейков”. Известни с нестандартните си хрумвания, славейковци отново успяха да изненадат гостите, родителите, учениците. В една от атракциите на тържеството се превърна голямата група абитуриенти от „Випуска на десетилетието”, които в ранни зори се появиха да рапортуват на директора Милко Багдасаров, че са приети в университети според първите си желания. Така в училището регистрират нова традиция – 100% успеваемост на кандидат студентските изпити, като всички са приети в авторитетни ВУЗ-ове в страната и в чужбина.
Поздравления по случай празника от сцената отправиха специалните гости – зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова, старши експертът от Регионалния инспекторат по образованието Албена Хорочева, както и Събина Сюлюкчиева – началник отдел в Областна администрация.
Точно в 9:00 часа с химна и вдигане на националния трибагреник по традиция бе открита новата учебна година и в ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали. Гости на тържеството бяха г-н Д. Коленцов – Главен секретар на Областна администрация, г-жа Нели Попова- представител на Община Кърджали, г-жа Росица Калайджиева– Експерт по български език и литература в РИО на МОМН. Тържеството на елитното кърджалийско школо бе уважено и от Отец Петър. Духовникът изказа благодарност на гвардейците и на ръководството на ГПЧЕ „Христо Ботев” за участието им на Кръстовден в Панихидата, отслужена от митрополит Николай Пловдивски и Димотишкият владика Дамаскин.
По традиция на този ден директорката на гимназията Йорданка Чавдарова приветства присъстващите и им пожела добре дошли в родното училище.
Новата учебна година бе открита и в ученическите общежития, но вчера. Новото за настанените в тях е изградената фитнес зала. Въпреки кризата от делегирания бюджет са заделени пари за ел. инсталациите в една от сградите, сложена е и нова портална врата.
Тази година учениците, които са записани да пребивават в общежитието срещу 24 лв. такса, са повече – 391. Освен от Кърджалийска, негови обитатели са и ученици Хасково и Смолян.

Още снимки
 Прочитания: 2768 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign